Tržišta jugoistočne Azije i Indije nisu daleka za logističare

Usled brojnih otežavajućih faktora koje je pandemija donela za međunarodnu trgovinu, ali i za svetsku proizvodnju, globalni proizvođači i mali trgovci otpočeli su potragu za alternativnim tržištima, a u tome su se posebno izdvojili Savez država jugoistočne Azije (ASEAN) i Indija. Pandemija virusa COVID-19 učinila je da „Plan B“ postaje neophodan korak u razvoju strategije poslovanja svakog biznisa. Više nego ikad u istoriji svetske ekonomije, preispituju se „sigurna“ poslovna rešenja i najmoćnija tržišta.

U ASEAN-u, po proizvodnji odeće i tekstila iz tog regiona, prednjače Vijetnam, Mjanmar, Kambodža, Indonezija. Centri za industriju obuće su Vijetnam, Kambodža, Indija i Indonezija. Tajland se ističe po proizvodnji IT opreme, a Singapur po računarima, solarnim diodama, bezbednosnoj opremi, telefonskim centralama… Kambodža, Indonezija, Malezija, Mjanmar i Vijetnam takođe su značajni po nafti i derivatima. Indonezija beleži izuzetne rezultate u proizvodnji elektronskih mašina, vozila, računara, proizvoda od gume…

Sa svoje strane, velika Indija je posebno važna jer izvozi rafinisanu naftu, dragulje, plemenite metale, tehniku i mašine, organske hemikalije, vozila, sirovine za farmaceutske proizvode, čelik, gvožđe, bakar, pamuk i kožu. Za sada je robna razmena Srbije i Indije na prilično niskom nivou. Da li može da bude bolji i kakve su mogućnosti transporta i logistike u dopremanju robe do Srbije?

Nebojša Đekić

Nebojša Đekić

„Transport iz Indije ili jugoistočne Azije nije komplikovaniji od drugih trasa. Naprotiv, veliki broj naših klijenata koji su donedavno uvozili robu iz Kine, preorijentisali su se na ovo tržište. Praksa je pokazala da su roba i transport, u nekim situacijama povoljniji čak i od Kine“, objašnjava Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja logističke kompanije Cargo-partner. On veruje da logističke kompanije dodatno podupiru taj trend i ističe da se Cargo-partner preporučuje dobra rešenja klijentima:

“Vrlo često inicijativa za unapređenje poslovanja naših klijenata dolazi od nas. Ohrabrujemo ih da se upuste u nove poslovne izazove i izaberu alternativna tržišta. Kada je reč o transportu robe od Indo – ASEAN do Evrope imamo izuzetnu pokrivenost, redovne nedeljne polaske, brzu, sigurnu i pouzdanu uslugu. Širom Azije imamo više od 1.000 zaposlenih u preko 40 kancelarija, kao i razvijenu mrežu pažljivo odabranih partnera, provajdera i kompletnu logistiku“, dodaje Nebojša Đekić.

Podelite ovaj tekst: