Banka Inteza finansijska edukacija najmlađih

Banka Inteza će, u saradnji sa Udruženjem banaka Srbije, obeležiti Evropsku nedelju novca u Srbiji organizovanjem dve interaktivne edukativne radionice „Budžet za najmlađe” i „Svet novca”. Radionice će biti organizovane za decu nižih razreda osnove škole Svetozar Marković u Beogradu. Zaposleni banke održaće radionice 13. marta da bi upoznali mališane sa osnovnim finansijskim pojmovima i podstakli ih da donose odgovorne finansijske odluke. Pohađaće ih oko 60 dečaka i devojčica.

Evropska nedelja novca, traje od 12. do 16. marta. To je najveća inicijativa za razvoj finansijske edukacije u Evropi. Međunarodna bankarska grupacija Intesa Sanpaolo, u čijem sastavu posluje Banca Intesa, će je obeležiti aktivnostima, koje će organizovati u svom Muzeju štednje (Museo del Risparmio), kao i na nivou zemalja u kojima posluje putem Divizije internacionalnih banaka članica (ISBD).

Muzej štednje će u svojim prostorijama u Torinu realizovati više inicijativa namenjenih školama. Mladi će imati priliku da postanu poreski inspektori na jedan dan, da nauče kako da upravljaju ličnim finansijama, kao i da se upoznaju sa različitim vrstama ugovora. Biće organizovana i umetnička radionica inspirisana štednim kasicama u okviru izložbe 1.500 kasica koje Muzej ima u svojoj kolekciji.

„Ova važna prilika nam omogućava da na sveobuhvatan način uključimo različite zemlje i institucije, i želeli bismo da je iskoristimo da naglasimo potrebu za zajedničkim i sistematičnim pristupom finansijskoj edukaciji. Ne postoji manjak inicijativa, već nedostatak koordinisanog liderstva“, rekla je Đovana Paladino (Giovanna Paladino), direktorka Muzeja štednje. Osim u Srbiji, članice ISBD divizije u Mađarskoj, Hrvatskoj i Albaniji će obeležiti Evropsku nedelju novca kroz radionice u osnovnim i srednjim školama, sastanke sa finansijskim stručnjacima, kao i posete muzejima i bankama.

„Veoma sam srećan što je Intesa Sanpaolo u poziciji da pruži doprinos finansijskoj edukaciji mladih ljudi u zemljama u kojima posluju banke u okviru Grupe. Posebno bih želeo da zahvalim velikom broju zaposlenih koji su volontirali i svoje vreme uložili u realizaciju brojnih obrazovnih aktivnosti na lokalnom nivou“, izjavio je Ignasio Žakoto (Ignacio Jaquotot), direktor ISBD divizije.

Podelite ovaj tekst: