Bankomati sa lošom internet konekcijom zaštićeni od sajber napada

Rešenje Kaspersky Embedded Systems Security obezbeđuje naprednu zaštitu za bankomate i PoS (point of sale) sisteme, kao i za ostale ugrađene uređaje zasnovane na Windows sistemu. Zahvaljujući izdanju nove verzije, rešenjem se može upravljati daljinski i može se ažurirati bez problema na uređajima koji se nalaze u predelima sa 2G internet konekcijom

Ovo omogućuje rešenju da efikasno zaštiti bankomate, platne terminale i ostale slične aparate u udaljenim predelima bez uticaja na njihovu produktivnost i dostupnost usluge. Osim toga, Kaspersky Embedded Systems Security rešenje unapređeno je novom Network Threat Protection komponentom koja sprečava napade na mrežnom sloju.

Prema Kaspersky Security Network statistici, u periodu od 2017. do 2019. godine broj jedinstvenih uređaja zaštićenih Kaspersky rešenjima koji su se susreli sa ATM/POS malverom porastao je za gotovo 2.5 puta. Ovo ukazuje na to da bankomati, PoS i ostali slični sistemi predstavljaju primamljivu metu za sajber kriminalce. Pored toga, njihova zaštita može biti izazovan zadatak posebno kada je reč o uređajima koji se nalaze na udaljenim lokacijama gde je bežični modem jedina opcija za internet konekciju, ali to područje ima lošu mobilnu pokrivenost ili nije pokriveno modernim bežičnim standardima (kao što je 3G mreža i više).

Kompaija Kaspersky optimizovala je obim saobraćaja koji se delom prenosi na Kaspersky Embedded Systems Security kako bi se umanjio teret. Uglavnom server periodično šalje bezbednosne procedure bankomatu, koji onda nazad šalje ta primenjena podešavanja. Ovo omogućuje nadgledanje koje pokazuje da procedure nisu promenjene. Sa ažuriranim Kaspersky Embedded Systems Security rešenjem bankomat ne bi slao čitave delujuće procedure nazad serveru, smanjujući tako intenzitet razmene podataka. Ipak, ovo ne utiče na kontrolisanje uređaja, jer je sposobnost menjanja ovih procedura na bankomatu strogo regulisana bezbednosnim rešenjem.

Zahvaljujući ovome i drugim optimizovanjima razmene podataka, rešenje obezbeđuje glatko funkcionisanje čak i u predelima gde je dostupna samo internet konekcija male brzine, kao što je ona koju obezbeđuje 2G standard.

Podelite ovaj tekst: