#BeeSupernatural – Svetski dan pčela

Ujedinjene nacije su 20. maj proglasile Svetskim danom pčela, na incijativu Republike Slovenije, da bi se povećala svest o važnosti pčela i njihovom doprinosu biodiverzitetu. Supernatural je najavio novu kolekciju majica „Bee Supernatural”, posvećenu pčelama, a 30 odsto profita od njihove prodaje biće uloženo u projekte promocije i unapređenja staništa za pčele

Međunarodni Earthwatch Institut je u Londonskom društvu Royal Geographical proglasio je pčele najvažnijim bićima na planeti Zemlji. Sedamdeset odsto svetskog biodiverziteta zavisi isključivo od pčela, a polinacija ili oprašivanje možda i najvažnija funkcija pčela – omogućava biljkama da se razmnožavaju.

Bez pčela, poručeno je, flora i fauna na planeti bi polako počela da nestaje.

Nažalost, pčele su ugrožene, a glavni razlozi smanjenja broja pčela jesu nekontrolisana upotreba pesticida, nedostatak cveća i deforestacija (krčenje šuma).

Brojni aktivisti zbog toga zahtevaju da se odmah zabrani upotreba pesticida, da počnu da se koriste prirodne alternative, a zdravlje i opstanak pčela postavi na vrh prioriteta.

Podsetimo i još na slavnu rečenicu “Ako pčele nestanu, ljudi imaju još četiri godine života.“

Zbog toga Supernatural kolekcija majica, „Bee Supernatural“,  ima za cilj da se skrene pažnja na prioritet zaštite staništa za pčele.

Supernatual se pridružuje projektu udruženja Ekonaut, koji na današnji dan pokreće inicijativu za formiranje medonosnoh bašti i poziva na akciju za povećanje zelenih površina i pejzaža koji pomažu dobrobiti pčela, leptira, ptica i drugih oprašivača.

Supernatural je 2019. pokrenuo proizvodnju i prodaju majica kao „Biznis aktivizam“ koncept, koji ima za cilj da trajno promoviše vrednosti zaštite životne sredine i da  genereše sredstva za ekološke projekte. Prva šumska kolekcija „May the forest be with you“ lansirana je na jesen 2019. i ima za cilj pošumljavanje.

Podelite ovaj tekst: