Beg od “zlatne sredine”

U Srbiji je najuspešniji onaj ko je najdalje pobegao od proseka

Biti u “zlatnoj sredini” srpske privrede ne znači biti prosečan, već veoma loš. Situacija u biznisu je takva da je sredina mnogo bliža nižim nego višim vrednostima, pa je zato ovde i najuspešniji onaj ko je najdalje pobegao od proseka.

Koje metode su ugledni domaći biznismeni koristili za ovaj beg i kako su se svrstali u najjače tržišne igrače? Kako su, u situaciji kada mnogima kola kreću nizbrdo, znali da naglo pritisnu kočnicu, a da ne posrnu naglavačke? Da se, potom, okrenu i uz strmu uzbrdicu “dodaju gas”? Oni koji su to preživeli, a nema ih mnogo, kažu da je poenta bila ne samo u tome što su radili 200 na sat, već i što su znali da prepoznaju trenutak kada treba “ohladiti motor”. Ova mini anketa Magazina Biznis, nažalost, pokazala je još jednu stranu naše stvarnosti. Da je industrijska proizvodnja u Srbiji veoma niska i da je veoma malo onih čije kompanije mogu ispred sebe da okače epitet “veliki”.

A. N.
Miodrag Kostić, MK Group:
Brži od drugih

Brzina je, zbog visokog adrenalina i uzbuđenja koje sa sobom nosi, stalni lajtmotiv u mom životu, pa i u biznisu. Volim akciju, a biznis je pre svega akcija u kojoj, da bi bio uspešan, stalno moraš biti širom otvorenih očiju, moraš biti brži i veštiji od drugih da prepoznaš i ugrabiš svoju šansu. “Biti brži i bolji od drugih” to je moto koji sam ugradio u temelje MK Commerce-a.

Dragoljub Vukadinović, Metalac:
Pobeći od proseka

Uvek sam težio boljem od svega što je prosečno i svih koji su prosečni. Pri tom sam se trudio da ostanem slobodan, nezavisan od centara moći, a posebno politike. Ono čega se prihvatim, isteram do kraja, jedino vodeći računa da ne bude na štetu drugih. Mislim da i Metalac ima takav duh jer ne pristaje na prosečnost, radi više i teži dalje od mnogih. Naravno, nije slučajno što smo slični.

Miroslav Miletić, Bambi:
Pozitivan timski duh

U poslu je najvažnija pozitivna energija. To ne znači da svi u firmi treba da budemo nasmejani i srećni, već da kompaniju odlikuje, što kažu Englezi, dobar timski duh. Mogu ja da budem i neraspoložen, ali u “Bambiju” mora da se oseća kontinuitet pozitivne energije. Važno je biti brži od drugih i nikako ne ostati na proseku. Jer, biti u proseku ovde ne znači biti prosečan, već biti jako loš.

Vojin Đorđević, Si end Si:
Ljubav prema poslu

Kroz posao me vodi činjenica da nijedan san nije neostvariv, ako sa sobom nosi veliku energiju i želju. Iz ljubavi prema svakom trenutku koji nam potrošači poklanjaju, neprekidno težimo novim ciljevima, inoviramo. Tako pomeramo granice i lične rezultate, pri tome pozitivno menjajući i svoje okruženje. Težimo kreiranju ambijenta u kome će ljubav prema poslu i profesionalizam u zajedničkoj sprezi, stvoriti nove vrednosti za naše potrošače. Jer, oni su uvek tu da nas inspirišu da napravimo sledeći korak.

Đorđo Antelj, Gemaks:
Stvaranje iznova

Nama u građevinskoj industriji posebnu satisfakciju daju objekti koje smo napravili. Oni su večiti spomenici i najbolji pokazatelji našeg uspeha. Upravo zato se i trudimo da im damo neki prepoznatljiv izgled. To stalno stvaranje iznova i počinjanje iz početka meni daje volju da idem dalje. Građenje nove zgrade koja će usrećiti mnoge porodice za mene je najlepši doživljaj.

Podelite ovaj tekst: