Beograd će dobiti nova postrojenja za upravljanje otpadom

72 miliona evra kredita od EBRD za projekta kojim Beograd rešava veliki ekološki problem

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji

Nova deponija i postrojenje za proizvodnju energije iz otpada zameniće nesanitarnu deponiju nakon 40 godina
Projekat odgovara na ekološke rizike jedne od najvećih evropskih nekontrolisanih deponija
EBRD doprinosi projektu zajmom od 72,25 miliona evra za prvo veliko javno-privatno partnerstvo u regionu u sektoru ekološke infrastrukture

Otpad koji se gomilao preko 40 godina na beogradskoj deponiji u Vinči biće očišćen, a na istom mestu biće izgrađeni novi objekti za upravljanje čvrstim otpadom zahvaljujući zajedničkom ulaganju međunarodnih kreditora.

EBRD obezbeđuje zajam od 72,25 miliona evra, kao i sindicirano finansiranje u iznosu od 35 miliona evra. Pored toga, EBRD će mobilisati 21 milion evra subvencionisanog kredita, koji finansira TaiwanICDF.

Zajam EBRD-a deo je šireg finansijskog paketa u koji su uključeni i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) sa zajmom od 72,25 miliona evra iOesterreichische Entwicklungsbank (OeEB) sa zajmom od 35 miliona evra.

Projekat će sprovoditi Beo Čista Energija, preduzeće za posebne namene, koje su osnovale globalno preduzeće SUEZ, japanski konglomerat Itochu i Marguerite Fund, panevropski fond koji investira u obnovljive izvore energije, energetiku i transport. Ove kompanije su 2017. godine sklopile 25-godišnje javno-privatno partnerstvo (JPP) sa gradom Beogradom za prvu veliku investiciju u JPP u oblasti zaštite životne sredine u regionu Zapadnog Balkana.

Projekat obuhvata izgradnju postrojenja za tretman otpada i proizvodnju energije iz otpada, postrojenja za tretman građevinskog otpada, sanaciju, zatvaranje i rehabilitaciju postojeće deponije i izgradnju nove deponije u skladu sa direktivama Evropske Unije.

Nova postrojenja zameniće postojeću deponiju u Vinči, u predgrađu Beograda, koja je nesanitarna i dostiže svoj maksimalni kapacitet. Zatvaranje starog lokaliteta – koji predstavlja veliki rizik po životnu sredinu i zdravlje, uključujući zagađenje obližnje reke Dunav – i unapređenje upravljanja čvrstim otpadom je među glavnim prioritetima vlade Srbije i grada Beograda.

Nova deponija služiće sve većem broju stanovnika srpske prestonice i stvoriće uslove za uvođenje savremene tehnologije upravljanja i tretmana otpadom u Beogradu. Projekat će takođe omogućiti da se ispune ciljevi zacrtani Okvirnom direktivom Evropske Unije o otpadu.

Projekat će promovisati održivost prirodnog okruženja, podržaće sprečavanje zagađenja i smanjiće degradaciju ekosistema.

Postrojenje za proizvodnju energije će proizvoditi energiju iz otpada, čime će doprineti smanjenju zavisnosti Beograda od uglja i gasa i povećanju izvora obnovljive energije. Postrojenja će imati kapacitet da obrađuju oko 340.000 tona komunalnog otpada, i oko 210.000 tona godišnje građevinskog otpada i otpada od rušenja.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. EBRD je do danas uložila više od 5 milijardi evra u 250 projekata u zemlji. EBRD podržava razvoj privatnog sektora i tranziciju na zelenu ekonomiju.

Podelite ovaj tekst: