BIZNIS U OSEČINI: Jedini proizvođači tampon mašina

Braća Zoran i Zdravko Kostadinović, mašinci po struci, pre dve decenije napustili su posao u državnim preduzećima i osnovali firmu „Tampon rint” koja štampa olovke, upaljače i druge proizvode. Danas je to firma čiji su klijenti i najveća preduzeća u Srbiji, ali koja ima probleme kao i svi preduzetnici – loša naplata i birokratija

BIZNIS U OSEČINI: Jedini proizvođači tampon mašina

Rođena braća, Zoran i Zdravko Kostadinović iz Osečine, odlučili su da se uortače i stvore porodičnu firmu „Tampon print”, koja se bavi štampanjem olovaka i upaljača, da bi kasnije delatnost proširili i na druge proizvode. Jedan od njih je i kutija za pastu za ruke. Zoran i Zdravko sve poslove obavljaju sami, svakodnevno se dogovaraju i zajednički odlučuju o svim značajnijim pitanjima koja se odnose na proizvodnju i finansijske efekte.

Firma „Tampon print” je nastala preko preduzetničke radnje 1993, u vreme kada su Zoran i Zdravko, radeći u društvenim preduzećima, shvatili da je posla sve manje, kada su primali po pet maraka mesečno, nedovoljno za kućni budžet i preživljavanje. Zanimljiv je i detalj da su dva brata postali ortaci s jednakim pravima na odlučivanje, što je retkost u našoj zemlji.

Zanimalo nas je kako se rodila ideja da Zoran i Zdravko odluče da napuste društvene firme i osnuju porodičnu, i to u vreme sankcija, kad na eventualnu pomoć države nisu mogli da računaju.

– Ideja je nastala tako što smo krajem osamdesetih godina uspeli da u društvenoj firmi kupimo dve tampon mašine za obavljanje štampe na proizvodu koji smo tada radili. Usledile su sankcije i posao je stao. Došli smo na ideju da sami napravimo tampon mašinu i krenemo u uslužno štampanje olovaka, upaljača i drugih predmeta – kaže za Ekonometar stariji brat Zoran Kostadinović.

U vremenima koja svi želimo da zaboravimo, Zoran i Zdravko su upoznali slovenačkog preduzetnika koji im je prodao jednu savremeniju tampon mašinu, koja se prethodno nalazila u firmi u kojoj je Zoran bio zaposlen, i koji im je savetima i novim idejama mnogo pomogao da se osamostale.

– Taj čovek nam je mnogo pomogao. Pomogao nam je i da sami napravimo tampon mašinu u nekoliko varijanti. Inače, pošto smo mašinci po profesiji i pošto smo 20 godina bili u struci, konstrukcije alata za brizganje plastike, sama izrada mašine i nije bila veća nepoznanica za nas. Značajno je još nešto: sredinom devedesetih godina slovenački preduzetnik nam je ponudio poslovnu saradnju i mi smo pristali da prodajemo njegove mašine na teritoriji naše tadašnje države – priča Zoran.

Na sajmu grafike 1997. u Beogradu, bila je prisutna i veća grupa slovenačkih preduzetnika i tada su Zoran i Zdravko prezentovali njihove proizvode, uz novčanu naknadu koja je bila adekvatna uloženom trudu i znanju. U godini posle bombardovanja, Zoran Kostadinović je krenuo u intenzivniju prodaju mašine za tampon štampu, da bi zbog povećanog interesovanja Zoran Kostadinović za ove proizvode, ali i zbog lakšeg uvoza i prodaje, godine 2002. i zvanično registrovao sa bratom Zdravkom firmu „Tampon print”.

– Tada je i moj brat Zdravko odlučio da napusti državnu firmu i tako smo postali ortaci. Potpuno smo se posvetili porodičnom biznisu radeći i po 18 časova dnevno. Interesovanje za naše mašine je bilo toliko veliko da ni slovenački kooperant nije uspeo da nas prati! U mašine je valjalo ulagati poveće sume novca, pa smo zajednički prihvatili rizik da podignemo kredit da bismo unapredili proizvodnju. Uložili smo novac u jednu glodalicu, kao i u odgovarajući kvalitetni repromaterijal – ističe Zoran Kostadinović.

Ulaganje u kupovinu novih mašina bila je osnovna obaveza braće-ortaka iz Osečine. Uvek su, emotivno i finansijski, bili spremni da izrade nove mašine. U poslednjih pet godina, međutim, Zoran i Zdravko rade samo specijalne tipove mašina za tampon štampu i to uglavnom za potrebe industrije.

– Naši klijenti su ne samo preduzetnici koji se bave štampanjem reklamnih materijala, već i firme kao što su „Panasonik” iz Svilajnca, „Gorenje Tiki” iz Stare Pazove, „Krušik” iz Valjeva. Radili smo pet mašina, takođe specijalne namene, za štampanje proizvoda u „Slobodi” Čačak, „Pobedi” Goražde, „Metaloplastici” Šabac, štampali smo i plastičnu ambalažu za SCGM Kragujevac. Trenutno smo u fazi isporuke druge mašine, takođe rađene prema zahtevu kupca, i to firme CPP iz Varaždina. Oni se, zajedno sa firmom „Kalcedonija Italija”, bave proizvodnjom kupaćih kostima. Nisam pomenuo sve naše klijente, već samo one najrenomiranije, jer bi to zahtevalo veći prostor u vašem članku – napominje Zoran.

Zanimalo nas je kako braća Kostadinović uspostavljaju tako brojne kontakte i bez zaposlenih koji bi se jedino bavili reklamom i pronalaženjem novih klijenata.

– Sam proces proizvodnje počinje razgovorom sa klijentom i njegovim zahtevom: šta želi da radi i koje proizvode želi da štampa? Zatim pripremamo oblik i vrstu mašine, nabavljamo repromaterijal, uglavnom aluminijum, kao i ostale komponente bez kojih se ne može – pneumatika, elektronika i drugi delovi koji ulaze u sklop mašine. Uglavnom smo se opredelili za domaće dobavljače aluminijuma i gvožđa, prevashodno zato što imamo nekoliko kooperanata iz majstorskih radionica iz Valjeva koji na osnovu naših crteža izrađuju kućišta mašine. Sklapanje vršimo u našoj radionici u Osečini,gde se obavlja i finalizacija traženog proizvoda – kaže Zoran Kostadinović, uveren da su odluku o stvaranju porodične firme doneli u pravi čas i u pravo vreme.

Braća Kostadinović su za sada jedini proizvođači tampon mašina u Srbiji. Konkurencija su im samo firme koje se bave prodajom mašina iz uvoza. Ali, kako kaže Zoran:

– Činjenica je da klijenti nama najviše veruju i to Zdravka i mene čini zadovoljnim i srećnim.

Podelite ovaj tekst: