„MORAVA ENTERIJERI”: Korak po korak do velikog uspeha

Zorica Jovčić više od dve decenije usavršava proizvodnju nameštaja i oprema enterijere poslovnih zgrada i hotela. Loš put do sela Ćukovac, gde se nalazi proizvodnja i izložbeni prostor, otežava posetu kupaca iz zemlje inostranstva i poslovnih ljudi. Apel je da država i lokalna samouprava preduzmu mere kako bi se ovaj infrastrukturni problem što pre rešio

MORAVA ENTERIJERI: Korak po korak do velikog uspeha

Vranjska firma „Morava enterijeri” bavi se 23 godine proizvodnjom nameštaja, opremanjem enterijera, izradom projekata i prodajom ugradne tehnike. Ova porodična firma je zvanično nastala 1992., ali vlasnica Zorica Jovčić ističe za Ekonometar da je ideja praktično zaživela još 1984. godine. Tada su ona i suprug sagradili pilanu za rezanje trupaca i bili spremni da ulože poslednji dinar u posao preko kojeg će steći veliki ugled i brojne kupce. Danas je „Morava enterijeri” zanimljiva i za inostrano tržište.

Kako je sve počelo i kako su Zorica Jovčić i njen suprug Vlastimir širili firmu, usmeravajući i sinove Ivana i Sašu da se bave ovim zanimljivim i uvek izazovnim poslom?

– Suprug i ja smo počeli biznis prvo sa rezanim trupcima i daskama, što je odmah dalo određene rezultate, ali mi smo želeli da širimo firmu i povećavamo proizvodnju. Naši prvi poslovi su bili proizvodnja kuhinjskih elemenata po želji i meri kupaca. Zatim smo odlučili da registrujemo porodičnu firmu, što smo 1992. zvanično i učinili, ali sa samo nekoliko stolarskih mašina koje smo kupovali jednu po jednu, štedeći novac za skroman život. Radili smo danonoćno i bez odmora, ali sa velikim entuzijazmom i ciljem da modernizujemo firmu i širimo proizvodnju.

Sav novac koji su zarađivali Zorica i Vlastimir ulagali su u kupovinu novih i savremenijih mašina i neophodnog kvalitetnog repromaterijala.

– Obim posla se iz dana u dan povećavao, pa je bilo neophodno zaposliti nove radnike. Već iskusni u poslu kojim se bavimo, odlučili smo da promovišemo nove proizvode, mnoge danas jedino mi imamo na tržištu, kao i da uporno pratimo trendove u ovoj privrednoj oblasti. Nabavljali smo najkvalitetnije okove za svoje proizvode. Radili smo na usavršavanju radnika, ali smo se i sami usavršavali jer smo, bar na startu, delovali kao nedovoljno iskusan tim – kaže Zorica.

Zorica i Vlastimir Jovčić su nalazili vremena i da posećuju sve čuvenije sajmove nameštaja, ali su se i družili sa mnogim iskusnim proizvođačima da bi u opremanju enterijera i izradi nameštaja nešto od njih „kupili”.

– Kada smo stali na zdrave noge, na neki način i obradovali svoje vranjanske prijatelje i brojne kupce, kada smo mogli da radimo lagodnije nego na startu i da zaposlimo još nekoliko ljudi, zadesila nas je velika porodična nesreća – sa tugom govori Zorica Jovčić.

– Moj suprug Vlastimir se teško razboleo i 2004. preminuo. Njegova bolest i kasnije smrt nije mi ipak dozvoljavala da pokleknem i da se predam. Nastavila sam da se borim i radim sa još većim žarom, zbog naše lepe zajedničke prošlosti, ogromnog truda koji smo u „Morava enterijeri” uložili, ali i zbog budućnosti tada maloletnih sinova Ivana i Saše. Morala sam da mislim i na radnike, zaposlene u firmi, kojima su na vreme isplaćivani lični dohoci. Ispunjavala sam i dalje sve obaveze prema državi i dobavljačima.

Vlasnica firme i majka postepeno je uvodila sinove u posao. U početku su radili koliko su mogli i znali, ali danas su Ivan i Saša uzdanice Zorici Jovčić. Odlučili su da nastave poslovnim putem svojih roditelja.

– Drago mi je što su Ivan i Saša maksimalno angažovani i što su u veoma dobrim odnosima sa zaposlenima kojih je trenutno 35. Uvek sam ih učila da budu pravi ljudi, da se ne služe lažima i prevarama, da slede Vlastimirove i moje osobine i vrline. Kada su se oženili, u posao su uključene i njihove supruge Branka i Marija koje se bave knjigovodstvom i nabavkama. Sa ciljem da uspemo i da nam život bude bogatiji, nastavili smo da radimo više, da ulažemo u novu proizvodnju i kupujemo još savremenije mašine, da gradimo i nove objekte i usavršavamo svoje proizvode koji su ujedno i naš najbolji marketing i reklama, što će sigurno potvrditi i naši kupci iz Nemačke i Švajcarske – s ponosom ističe Zorica Jovčić.

Izvoz proizvoda „Morava enterijeri”, zasad u Nemačku i Švajcarsku, iznosi 10 procenata od ukupne proizvodnje, čime se Zorica ne zadovoljava. Jer, ova firma iz Vranja bavi se proizvodnjom kuhinjskih elemenata, spavaćih i dečjih soba, kupatilskih elemenata, trpezarija, opremanjem kancelarijskih enterijera, opremanjem enterijera i eksterijera po hotelima i mnogim ustanovama. U kupoprodajni ugovor firme „Morava enterijeri” uključeni su i prevoz i montaža proizvoda. Na kakve sve probleme u radu i komunikaciji sa kupcima nailazi porodica Jovčić i njihovi saradnici?

– Najveći problem u ovom trenutku predstavlja krajnje otežana komunikacija sa dobavljačima repromaterijala, prevoz naših proizvoda do kupaca, kao i sam dolazak kupaca do naših prodajnih objekata jer su putevi u katastrofalnom stanju – žali se vlasnica firme.

Meni je jasno da je situacija u državi teška i da se još teže izdvajaju sredstva za održavanje puteva, ali nama je očigledno najteže: povećavaju nam se troškovi održavanja vozila, otežava brza i kvalitetna isporuka proizvoda, pa u takvim uslovima i stranci odustaju da posete naše pogone i izložbene salone. Mi nemamo rešenje za ovaj problem, sve je na državi i određenim ministarstvima, ali znam da bi kvalitetnije saobraćajnice sigurno pozitivno uticale na poboljšanje proizvodnje i svakako mnogo veći izvoz. Tada bismo mogli i da zaposlimo veći broj radnika. Verujem, ipak, da ćemo i do tih ciljeva stići.

Podelite ovaj tekst: