Bosch nastavlja da razvija poslovanje u Srbiji

Bosch, vodeći dobavljač tehnologije i usluga, nastavlja da razvija poslovanje u Srbiji. „U 2021. godini počeće razvoj nove poslovne jedinice Comfort Actuators u fabrici u Pećincima. Na novoj lokaciji sedišta kompanije u Beogradu, nastavljamo sa razvojem IT sektora i fokusiramo se na zapošljavanje IT inženjera”, izjavila je Jovanka Jovanović, generalna direktorka Bosch Grupe u Srbiji. Prema podacima od 31. decembra 2020. Bosch Grupa u Srbiji zapošljava više od 2.200 saradnika – što predstavlja povećanje od 43 procenta u odnosu na prethodnu godinu; najveći deo rasta se odnosi na IT sektor i proizvodnju. Kompanija je od 2012. godine uložila oko 117 miliona evra u razvoj poslovanja u Srbiji – od čega više od 18 miliona evra samo tokom 2020. godine.

Na poslovanje kompanije Bosch u 2020. godini uticale su posledice pandemije korona virusa. Ukupan neto prihod od prodaje, uključujući interne isporuke povezanim kompanijama, iznosio je 244,8 miliona evra u 2020. godini. U poređenju sa prethodnom godinom, to predstavlja smanjenje od 7 procenata. Prodaja na lokalnom tržištu smanjena je za 2,6 procenta u poređenju sa prethodnom godinom, dostigavši 53,6 miliona evra. U tekućoj poslovnoj godini, kompanija Bosch očekuje rast globalne privrede, uprkos posledicama pandemije korona virusa. „Iako zbog trenutne situacije očekujemo godinu punu izazova i u Srbiji, ostajemo posvećeni lokalnom tržištu i njegovom dugoročnom potencijalu”, rekla je Jovanović. „Veoma smo zadovoljni razvojem poslovanja na početku 2021. godine, kako u razvoju oblasti proizvodnje tako i u oblasti usluga i distribucije Bosch proizvoda”, dodala je Jovanović.

Nova poslovna jedinica Comfort Actuators u Bosch fabrici

U drugom kvartalu 2021. godine u okviru divizije Elektro Pokretača, kojoj pripada Bosch fabrika u Pećincima, počinje razvoj nove poslovne jedinice, Comfort Actuators, koja zapošljava saradnike iz različitih oblasti poput proizvodnje, prodaje, kvaliteta i logistike. U okviru Comfort Actuators poslovne jedinice razvijaju se i prodaju aktuatori za funkcije u automobilima kao što su pokretanje prozora, krovni prozor, pokretanje sedišta i udobnost – poput letve volana i automatskog otvaranja prtljažnika. Bosch takođe investira u odeljenje za istraživanje i razvoj u fabrici u Pećincima i u razvoj platforme za nove generacije sistema brisača.

IT razvojni centar u Beogradu raste

Odeljenje Digitalni i razvojni centar podržava različite divizije Bosch Grupe u domenu Software development-a, Data Analytics, Engineering-a (hardware) i projektnog menadžmenta. Beogradska lokacija se nalazi na mapi IT razvojnih centara Bosch Grupe; tim čini preko 100 inženjera različitih IT profila. U budućnosti se očekuje snažan rast lokacije, upravo u oblastima razvoja softvera, veštačke inteligencije i data inženjeringa koji će imati priliku da rade na inovativnim projektima za Bosch Grupu. Bosch veruje da su zaposleni najbitnija komponenta uspeha kompanije. Kompanija zato značajno ulaže u edukaciju i podstiče zaposlene na međusobnu razmenu znanja. Digitalni i razvojni centar svake godine organizuje “eMagine” konferenciju – interni online događaj koji okuplja Bosch eksperte za digitalnu transformaciju iz celog sveta. Osim seniorskih pozicija, Centar nudi i programe prakse za studente u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu i Novom Sadu, a programi su tokom godine promovisani na Elektrotehničkom Fakultetu, Fakultetu Organizacionih Nauka i drugim obrazovnim ustanovama.

Bosch SofTec: “State of the Art” projekti za IT inženjere

Bosch SoftTec u Beogradu zapošljava IT inženjere koji rade na projektima od velikog značaja za budući razvoj auto-industrije. Recimo Wrong Way Driver Warning je rešenje koje upozorava vozača koji se kreće u pogrešnom smeru i ostale učesnike u saobraćaju na rizik od predstojeće opasnosti. Pored ovoga, korisnicima će biti omogućen pregled informacija koje se tiču trenutnog stanja na putevima korišćenjem platforme Connected Safety Services. SoftTec inženjeri rade takođe na razvoju VMS platforme za proizvođače automobila, koji sada mogu da koriste centralizovane servise vezane za bežično ažuriranje, dijagnostiku, merenje i praćenje stanja vozila. Tim u Beogradu radi i na razvoju mobilne aplikacije Charge my Electric Vehicle za korisnike električnih vozila, koji će moći putem ove aplikacije da pronađu najbližu stanicu za punjenje vozila i prate proces punjenja.

Inovacije: Bosch lansira nove proizvode na srpskom tržištu

Bosch divizija Električni ručni alati pokreće 18 Volt aku platformu za profesionalne partnere, a lagane 18 Voltne baterije visokih performansi neće samo napajati Bosch profesionalne alate. Ovo će stvoriti dodatne pogodnosti za korisnike jer će moći da biraju između šireg spektra aplikacija nego ikada ranije.

Divizija Termotehnike beleži uspeh zahvaljujući trendu elektrifikacije i porastu potražnje u oblasti klimatizacije i toplotnih pumpi. Ključ dostizanja klimatskih ciljeva je korišćenje naprednih tehnologija, koje Bosch primenjuje kroz toplotne pumpe, a planira se u budućnosti i primena u oblasti vodoničkih generatora toplote. Divizija Sigurnosnih i bezbednosnih sistema je predstavila novi beskontaktni detektor za temperaturu kože koji omogućava preduzećima da štite javno zdravlje i nastave sa radom u pandemiji. Bosch kamera omogućava veoma precizno merenje temperature kože na udaljenosti od 2,5 do 4,5 metara. Divizija Kućnih aparata je predstavila za tržište Srbije Gaggenau – vodeći luksuzan brend kućnih aparata. Gaggenau od 1683. konstantno postavlja nove standarde u industriji i predstavlja sinonim za ekskluzivno kulinarstvo. Ove godine divizija Auto delova obeležava 100 godina Bosch Car Service mreže globalno i 40 godina u Srbiji. Bosch Car Service je najveća nezavisna servisna mreža na svetu, sa više od 15.000 servisa u 150 zemalja, a u Srbiji danas broji 40 članova potpomognuta i sa sedam Bosch Diesel servisa. Divizija Auto delova je tokom 2020. održala brojne online treninge za više od 200 učesnika, kako edukacije u vezi sa proizvodima, tako i stručne, tehničke obuke koje su se odnosile na popravku kvarova u automobilu.

Nova lokacija sedišta kompanije u Beogradu

Sedište kompanije Bosch je preseljeno na novu lokaciju, u zgradu sa centralnom pozicijom u poslovnom kompleksu Airport City, u ulici Omladinskih brigada 90E. Novi poslovni prostor je dizajniran kao moderan “co-working space” za zaposlene kako bi omogućio inspirativno radno iskustvo. Ovo je investicija za dobrobit zaposlenih koji rade na lokaciji Beograd. Bosch na novoj lokaciji zauzima oko 7.000 m2 poslovnog prostora. Zaposlenima su pored radnog prostora na raspolaganju komunikacijske zone, silent sobe, preko 50 sala za sastanke, veliki restoran, kao i različiti sadržaji za razonodu koji omogućavaju zdravu ravnotežu između radnog prostora i prostora za opuštanje.

Jedan od najatraktivnijih poslodavaca u Srbiji

Bosch je svrstan u top 20 najatraktivnijih poslodavaca u Srbiji u 2020. godini.1 U fokusu je zapošljavanje IT profesionalaca i inženjera različitih profila. Razvoj zaposlenih pod sloganom #LearnLikeABosch tokom 2020. se odvijao u kontinuitetu, te je održano skoro 70 različitih obuka na kojima je učestvovalo oko 44 procenata zaposlenih, a istovremeno je povećana ponuda online obuka koje su dostupne saradnicima. U toku 2020. godine u Srbiji Bosch je uložio preko 252 hiljada eura u treninge zaposlenih.

Saradnja sa fakultetima u protekloj godini je doprinela tome da je preko 170 studenata završnih godina i diplomaca imalo priliku da prve karijerne korake načine upravo u kompaniji Bosch kroz program prakse “Let’s start @ Bosch” i da tu steknu prvo iskustvo koje će im biti značajno za dalji razvoj karijere. Rodna ravnopravnost u kompaniji Bosch predstavlja kompetitivnu prednost u okviru automobilske industrije jer od ukupnog broja rukovodećih pozicija, 38 posto čine koleginice.

Društveno odgovorno poslovanje u Srbiji

Bosch je tokom 2020. godine društveno odgovorne aktivnosti usmerio na pomoć u borbi protiv pandemije izazvane korona virusom. Kompanija je donirala respirator za teže kliničke slučajeve Opštoj bolnici u Valjevu, kao i finansijska sredstva za kupovinu zaštitne medicinske opreme Opštini Pećinci. Bosch ima kontinuiranu saradnju sa UNICEF organizacijom i podržava humanitarne aktivnosti za decu i mlade talente. Zaposleni su kroz volonterski program učestvovali u akciji za decu bez staratelja iz Svratišta Novi Beograd i u akciji za zaštitu napuštenih životinja u saradnji sa Animal Rescue Serbia udruženjem.

Zbog organizovanih inicijativa i podrške humanitarnim ustanovama, Bosch je dobio “Povelju za izuzetan doprinos borbi protiv korona virusa u Srbiji za 2020. godinu”, priznanje koje dodeljuju Srpski Filantroski Forum i Fond B92. U 2021. godini, kompanija nastavlja sa odgovornim poslovanjem; u martu mesecu Bosch je učestvovao u akciji “Drvo za Beograd”, te je zajedno sa drugim nemačkim kompanijama i Nemačko-srpskom privrednom komorom donirao sredstva za kupovinu stabala koja su zasađena na obali reke Save. Akcije ozelenjavanja su našoj kompaniji veoma važne i intenzivno ulažemo u aktivnosti koje pomažu dostizanje klimatskih ciljeva. U kompaniji Bosch u Srbiji celokupna količina električne energije koja se koristi potiče iz obnovljivih izvora i iz godine u godinu se smanjuje potrošnja energije realizacijom projekata za energetsku efikasnost.

Bosch Grupa globalno: poslovni izgledi za 2021. godinu i dugoročna strategija

Bosch Grupa je postigla pozitivne poslovne rezultate u 2020. godini uprkos pandemiji izazvanoj korona virusom i uspešno je otpočela prvi kvartal 2021.

„Kompanija Bosch je dobro prošla kroz prvu godinu pandemije”, izjavio je dr Volkmar Dener, predsednik Upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH. Ipak, kompanija očekuje još jednu izazovnu godinu, najviše zbog rizika uzrokovanih trenutnom globalnom pandemijom. Kako bismo omogućili razvoj novih poslovnih oblasti imajući u vidu trenutne suštinske tehnološke promene kao i promene u sferi ekologije, Bosch kombinuje internet stvari (IoT) i veštačku inteligenciju (AI) i fokusira se na elektromobilnost. „Mi smo jedan od pobednika u prelasku na elektromobilnost, a takođe i značajno proširujemo poslovanje u oblasti softvera uz primenu veštačke inteligencije”, rekao je g. Dener.

Napori u borbi protiv klimatskih promena na globalnom nivou podstiču elektrifikaciju i zeleni vodonik. Elektrifikacija otvara nove mogućnosti za Bosch u nekoliko oblasti poslovanja, s obzirom da su za elektrifikaciju potrebna rešenja ne samo za električni pogon automobila, već i za električno grejanje objekata. U tehnologiji pogonskih sistema, elektromobilnost postaje buduća osnova poslovanja kompanije Bosch. Gorivne ćelije pretvaraju vodonik u električnu energiju, a Bosch razvija i stacionarna i mobilna rešenja za gorivne ćelije. Od 2021. do 2024. Bosch planira da uloži milijardu evra u tehnologiju gorivnih ćelija.

Bosch nastavlja da ispunjava ciljeve u oblasti klimatskih aktivnosti po planu, dostigavši status klimatske neutralnosti Bosch Grupe na više od 400 lokacija širom sveta u proleće 2020. Ovo je već potvrdilo nezavisno ispitivanje. Kao rezultat, Bosch je prvo industrijsko preduzeće čije lokacije više nemaju ugljenični otisak – uključujući lokacije u Srbiji. Cilj kompanije je da do 2030. smanji emisije CO2 za 15 procenata u odnosu na nivo iz 2018. u celom lancu vrednosti, od dobavljača do kupaca – smanjenje od 67 miliona tona emisija CO2.

Podelite ovaj tekst: