Budite praktičan sanjar

Ako je stvar koju želite da uradite u redu, i vi verujete u nju – napred i učinite to! Ostvarite svoje snove, ne obazirite se na to šta drugi kažu ako naiđete na privremeni poraz, jer oni, verovatno, ne znaju da svaki neuspeh nosi u sebi seme uspeha

Jedino oni koji postanu “novca svesni” stvore velika bogatstva. “Novca svesni” znači da je um postao skroz natopljen željom za novcem, da možete da vidite sebe kako ga već posedujete.

Za neupućene, za one koji nisu studirali principe načina funkcionisanja ljudskog uma, ova uputstva mogu izgledati nepraktična. Možda je od pomoći za sve koji nisu prepoznavali značaj ovih šest koraka da znaju da informacija koju oni nose dolazi od Endrjua Karnegija, koji je počeo kao običan radnik na železari, ali je uspeo, bez obzira na skromno poreklo, da mu svi ovi principi donesu bogatstvo mnogo veće od sto miliona dolara.

Možda će mu biti od pomoći i to da znate da je ove preporučene korake, pažljivo razmatrao i pokojni Tomas Edison, koji je potvrdio njihov značaj ne samo kao osnovnih koraka za stvaranje bogatstva, nego neophodnih koraka u ostvarivanju bilo kog definitivnog cilja.

Za ove korake nije potreban fizički rad. Ne treba da se žrtvujete. Ne zahtevaju od vas da vam se neko podsmeva. Njihova primena ne zahteva posebnu edukaciju. Ali, uspešna primena ovih koraka zahteva posebnu edukaciju. Ali, uspešna primena ovih koraka zahteva izvesnu količinu mašte potrebne da vidite, i razumete: da stvaranje novca ne može biti stvar slučaja, sudbine i sreće. Morate razumeti da su svi koji su stekli velika bogatstva, prvo, podosta sanjarili, nadali se, priželjkivali, želeli i planirali pre nego što su stekli novac.

Takođe, morate znati, upravo sada, da nikada nećete posedovati bogatstvo u velikim količinama ako ne možete da dovedete sebe do belog usijanja od želje za novcem, i ustvari, verujete da ćete ga posedovati.

Takođe, morate znati da je svaki veliki lider, od nastanka civilizacije do današnjih dana, bio sanjar. Hrišćanstvo je jedna od potencijalno najvećih sila današnjice. Njegov osnivač je bio jedan intenzivni sanjar koji je imao viziju i sposobnost razmišljanja da vidi stvari u mentalnom i spiritualnom obliku pre nego što su bile transformisane u fizičku formu.

Ako ne vidite veliko bogatstvo u svojoj mašti, nikada ga nećete videti na svom bankovnom računu.

Nikada u istoriji Amerike nije postojala tako velika mogućnost za praktične sanjare kao što postoji sada. Šestogodišnji ekonomski kolaps je sveo sve ljude na skoro isti nivo. Nova trka će uskoro krenuti. Mogućnosti prezentuju ogromna bogatstva, koja će se steći u sledećih deset godina. Pravila igre su se promenila, zato što mi sada živimo u promenjenom svetu koji definitivno favorizuje mase, one koji su imali malo ili nimalo prilike za vreme velike depresije, kada je strah paralisao razvoj.

Mi koji smo u ovoj trci za novcem, trebalo bi da budemo ohrabreni što znamo da ovaj promenjeni svet u kojem danas živimo, zahteva nove ideje, nove načine obavljanja posla, nove lidere, nove inovacije, nove metode predavanja, nove metode marketinga, nove knjige, novu literaturu, nove radio-programe, nove ideje za film. Pozadina svega ovoga je potražnja za novim i boljim stvarima. Postoji jedan kvalitet koji je neophodan za pobedu, a to je definitivan cilj, znanje šta u stvari hoćete, i goruća želja da to dobijete.

Poslovna depresija je označila krah jednog vremena, i rođenje novog. Ovaj izmenjeni svet zahteva praktične sanjare, koji mogu i hoće da svoje snove stave u akciju. Praktični sanjari su bili i uvek će biti oni koji stvaraju modele civilizacije.

Mi, koji želimo da stvorimo bogatstva, treba da imamo na umu da su pravi lideri sveta uvek bili ljudi koji su upregli i stavili u praktičnu upotrebu neopipljive, nevidljive sile nerođenih prilika, i pretvorili ove sile (ili impulse misli), u oblakodere, gradove, fabrike, avione, automobile, i sve moguće udobnosti koje život čini ugodnijim.

Tolerancija i otvorenost uma su praktične neophodnosti sanjara današnjice. Oni koji se boje novih ideja osuđeni su na propast i pre nego što počnu. Nikada nije postojalo vreme tako pogodno za one koji krče put napred, kao što je ovo danas. Istina, ne postoji novi Zapad i nova prostranstva za osvajanje, kao u vreme kauboja, ali postoje ogromna prostranstva biznisa, finansija i industrijski svet da se oblikuje i rekonstruiše po boljim modelima. (Molim Vas, setite se da je ovo pisano tridesetih godina prošlog veka… nove industrije, nova ekonomija, itd.)

U planiranju sticanja svog dela bogatstva, nemojte podleći uticajima koji omalovažavaju sanjare. Da biste dobili veliki udeo u ovom promenjenom svetu, morate u duhu velikih pionira prošlosti, čiji su snovi dali civilizaciji sve što je od vrednosti, duhu koji uliva život u ovu našu zemlju. I daje priliku i vama i meni da razvijete i plasirate na tržište svoje talente.

Knjigu Napoleona Hila “Misli i bogati se” nedavno je objavila izdavačka kuća “Fidia” iz Čačka. Osnivač ove nove izdavačke kuće, koja se profilisala za remek-dela biznis literature, jeste Nataša Drašković, konsultant za menadžment, sa bogatim dvodecenijskim iskustvom u internacionalnom konsaltingu. Prva knjiga iz ove edicije jeste “Misli i bogati se”, klasično štivo motivacione prirode i praktični priručnik. To je knjiga o umeću življenja, koja ohrabruje, koja je prisna, puna duha, uz sjajan smisao za humor.

Knjigu “Misli i bogati se” napisao je novinski reporter Napoleon Hil tako što je 1908. godine došao da intervjuiše Endrjua Karnegija, tada najbogatijeg čoveka na svetu. Karnegi je bio toliko impresioniran mladim reporterom da ga je ubedio da istraži i organizuje prvu svetsku filozofiju ličnog uspeha, tako što će intervjuisati 500 milionera Amerike i istražiti šta je zajedničko njihovom uspehu. Projekat je trajao više od 20 godina. Napoleon Hil je u tom procesu postao Karnegijev savetnik, kao što je bio i savetnik dva američka predsednika.

Tako su se u knjizi “Misli i bogati se” (www.misliibogatise.com) našli mnogi detalji koji objašnjavaju sistem rada pomoću kojeg je američka nacija, koja je bila na kolenima, u bedi i strahu, postala najveća ekonomska sila sveta. Sistem je isti i još uvek funkcioniše.

Uz saglasnost izdavača (“Fidia” Čačak, telefon 032 320 460), Magazin Biznis prenosi delove iz ove zanimljive knjige.

Hajde da ne zaboravimo, Kolumbo je sanjao o Novom Svetu, stavio svoj život na kocku da takav svet postoji, i našao ga!

Kopernik, veliki astronom, sanjao je o paralelnim svetovima, i otkrio ih! Niko ga nije proglasio “nepraktičnim” pošto je trijumfovao. Umesto toga, svet mu se klanjao, tako dokazujući da “uspehu nisu potrebna izvinjenja, neuspehu nema alibija”.

Ako je stvar koju želite da uradite u redu, i vi verujete u nju, napred i učinite to! Ostvarite svoje snove, ne obazirite se na to šta drugi kažu ako naiđete na privremeni poraz, jer oni, verovatno, ne znaju da svaki neuspeh nosi u sebi seme jednakog uspeha.

Henri Ford, siromašan i neobrazovan, sanjao je o kočijama bez konja, krenuo na posao sa ono malo alata koji je imao, bez čekanja na posebnu priliku, i sada, evidencija njegovog sna opasuje čitavu Zemlju. On je stavio više točkova u pogon nego bilo koji drugi čovek koji je ikada živeo, zato što se nije bojao da podupre svoje snove.

Tomas Edison je sanjao o lampi koja može da radi na struju, krenuo odakle je stajao da oživi svoje snove, i uprkos deset hiljada promašaja, ostao je veran tom snu dok san nije postao fizička stvarnost. Praktični sanjari ne odustaju!

Vilan je sanjao o lancu radnji cigara, transformisao svoj san u akciju, i sada Ujedinjene cigarilos radnje, okupiraju najlepše raskrsnice Amerike.

Linkoln je sanjao o slobodi za crno roblje, stavio svoje snove u akciju, i malo je falilo da ne doživi da vidi Sever i Jug kako pretvaraju njegove snove u realnost.

Braća Rajt su sanjala o mašini koja će da leti kroz vazduh. Sada svi, po celom svetu, mogu da vide da su dobro sanjali.

Markoni je sanjao o sistemu upravljanja neopipljivim silama kroz etar. Potvrda da nije sanjao uzaludno nalazi se u svim tranzistorima i radijima na svetu. Štaviše, njegov san je stavio najskromniju kolibu i najotmeniju vilu na istu ravan. Omogućio je svim ljudima sveta da postanu komšije, “vrata do vrata”. Dao je sposobnost predsedniku Amerike da može da razgovara sa svim ljudima Amerike u isto vreme, istog časa kad poželi. Možda će vas zanimati da su Markonija “prijatelji” uhvatili i stavili u psihijatrijsku bolnicu na ispitivanje, kada je najavio da je otkrio princip kako da šalje poruke kroz vazduh, bez pomoći žice, ili drugih direktnih materijala za komunikaciju. Današnji sanjari prolaze bolje.

Svet se navikao na nova otkrića. Čak pokazuje i spremnost da nagradi sanjara koji da svetu novu ideju.

“Najveći uspeh bio je u početku ništa drugo do samo san.”

“Hrast spava u žiru. Ptica čeka u jajetu, i najveću viziju duše, budan anđeo pobudi. Snovi su rasadnici stvarnosti.”

Probudi se i podigni se, i dokaži sebe i svoje snove svetu. Tvoja zvezda se sada izdiže. Svetska depresija je donela priliku na koju ste čekali. Naučila je ljude poniznosti, toleranciji i otvorenosti.

Svet je pun prilika koje sanjari u prošlosti nikada nisu znali. Goruća želja da budeš, i uradiš početna je tačka od koje svaki sanjar mora da uzleti. Sanjari se ne rađaju iz ravnodušnosti, lenjosti, i nedostatka ambicije.

(Nastaviće se)
Podelite ovaj tekst: