Budućnost u proizvodnji nesagorevajućeg duvana

Kompanija Filip Moris je uložila više od dve milijarde dolara u istraživanje proizvodnje nesagorevajućeg duvana. Rukovodstvo kompanije očekuje da će novi proizvod pozicionirati Filip Moris kao “predvodnika revolucije”, jer nudi potencijalno bezbedniju alternativu tradicionalnim cigaretama.

filip-moris-logoNova, specijalna duvanska patrona, koju je osmislio tim više od 400 stručnjaka koji rade za kompaniju Filip Moris u Švajcarskoj, koristi se sa posebnim uredjajem nazvanim ‘ajkos’ (iQOS) koji obezbedjuje da se nikotin iz duvana dobije zagrevanjem umesto sagorevanjem.

Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu kompanije Filip Moris, je rekao da ta kompanija sprovodi sveobuhvatna istraživanja kako bi potvrdila potencijalno smanjeni rizik prilikom korišćenja ovog proizvoda u poredjenju sa pušenjem cigareta.

“Iako ćemo konačne zaključke o potencijalno smanjenom riziku ovog proizvoda imati tek po okončanju svih istraživanja i sada imamo neke veoma ohrabrujuće naučne rezultate. Na primer, već smo utvrdili da je, izuzimajući nikotin, sadržaj štetnih i potencijalno štetnih sastojaka u isparenju koje nastaje korišćenjem ‘ajkosa’ u proseku 90 do 95 odsto manji nego u duvanskom dimu”, rekao je Miletić.

Za potrebe proizvodnje nesagorevajućih duvanskih patrona Filip Moris je izgradio fabriku u Bolonji u koji je investirao oko 500 miliona evra.

Ta investicija uključuje ne samo ovu visoko-tehnološku fabriku veći i drugu “pilot fabriku” (trening centar), koja služi kako za proizvodnju ovih inovativnih proizvoda, tako i kao mesto gde se planiraju procesi proizvodnje, sprovode treninzi i obučavaju zaposleni.

Podelite ovaj tekst: