”Daj pedalu raku”: Srbija druga u Evropi po broju umrlih od raka dojke

Mesec borbe protiv raka dojke obeležen je akcijom „Daj pedalu raku“, u organizaciji Ženskog centra „Milica“ i Udruženja „En bajk“.

Akcija je podržana vožnjom bicikla na platou kod kule Nebojša

Manifestaciju su podržale javne ličnosti, koje su vozile bicikl na platou kod kule Nebojša. Akcija je organizovana sa namerom da što veći deo društva postane svestan da je rak dojke u velikom broju slučajeva izlečiv, ali ako se otkrije i leči na vreme.  ”Mesecom borbe protiv raka dojke”, treba da se istakne važnost od preventivnih pregleda i pravovremenog lečenja u borbi protiv ove teške bolesti.

Prema podacima Evropskog registra za rak, Srbija je na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od karcinoma dojke. Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Srbiji. Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti. 

Akciju ”Daj pedalu raku” četvrti put za redom organizuje Ženski centar ”Milica”, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović Batut” i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Podelite ovaj tekst: