DANICA PURG, IEDC POSLOVNA ŠKOLA BLED: Nema dovoljno dobrih menadžera

I u Srbiji nema dovoljno sposobnih menadžera, zato što ih nigde nema. Najmlađe menadžere bi trebalo obrazovati drugačije nego što smo do sada radili, sa više etike i predmeta koji teraju na razmišljanje. Te mlade ljude smo „otrovali“ novcem. Menadžment je dobio jedan jako loš imidž u svetu i biće potrebno mnogo godina da se oporavi

Danica Purg

Profesor Danica Purg je osnivač i predsednik IEDC – Poslovne škole Bled u Sloveniji i ujedno predsednik-osnivač Asocijacije poslovnih škola srednje i istočne Evrope – CEEMAN (Central and East European Management Development Association). Autor je dve i koautor više knjiga i velikog broja članaka na teme tehnoloških i organizacionih promena, komparativnih praksi u upravljanju ljudskim resursima, razvoja timova, ekonomskih reformi i razvoja menadžmenta u srednjoj i istočnoj Evropi, objavljenih u Sloveniji, bivšoj Jugoslaviji, Holandiji, Nemačkoj, Japanu, Rusiji, Velikoj Britaniji i SAD.

Sredinom ovog septembra profesor Danica Purg boravila je u Beogradu, gde su Savez ekonomista Srbije i IEDC – Poslovna škola Bled organizovali Menadžment forum jugoistočne Evrope Bled – Kopaonik pod naslovom „Inteligentno upravljanje rizicima u uslovima globalne ekonomske krize”. Za Magazin Biznis Danica Purg govori o posledicama svetske krize u regionu i Srbiji, krizi liderstva i menadžmenta i očekivanjima Danica Purgod ovog foruma koji će se od sledeće godine održavati tokom septembra na Bledu (Slovenija) i Kopaoniku (Srbija).

• Kako biste opisali posledice globalne ekonomske krize u regionu, sa akcentom na Srbiju?

– Srbija u ovom trenutku ima sreću što nije u Evropskoj uniji, jer niste na taj način povezani sa svetom i nemate iste probleme koje ima Slovenija. Uz to, izneću vam neke rezultate istraživanja koje smo nedavno sproveli i koji su ohrabrujući: oni kažu da su menadžeri u ovom delu sveta, u Srbiji i celom tom regionu, jako optimistični. Isto tako, ovde se više strateški bave krizom nego Zapad. Postavilo se pitanje: zašto je to tako? A odgovor je – zato što smo mi navikli na krize, mi stalno imamo neke krize, kretanja gore-dole i tu se stvorila određena otpornost. Takođe, optimistični smo zato što smo prošli kroz mnoge stvari, pa je ovaj deo sveta postao kao jedna „laboratorija promena“. Ali, kriza ponekad može da postane prilika. Kao što kažu Kinezi – „Pretvori krizu u priliku“.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: