FILIP KOTLER U BEOGRADU: Naviknite se na turbulentna vremena

Ne samo svaka država, već i svaka kompanija ima svoje specifično rešenje za izlazak iz krize – tvrdi otac savremenog marketinga

Filip Kotler

Na svojoj evropskoj turneji Filip Kotler, profesor međunarodnog marketinga, autor niza knjiga iz ove oblasti, konsultant najvećih svetskih kompanija, čovek koga nazivaju najvećim magom marketinga, posetio je 28. septembra Beograd, gde je govorio o izazovima aktuelne globalne krize i kako je savladati. Ovom master klasu Filipa Kotlera prisustvovalo je oko 400 učesnika iz srpskih kompanija, a organizator je izdavačka kuća MATE d.o.o. Beograd.

Svoje putovanje po zemljama našeg regiona profesor Kotler je nazvao triatlonom, jer objašnjava više aspekata krize i puteve kojima se ona rešava. Ne samo da svaka država ima svoja rešenja, već i svaka firma pojedinačno, što znači da ne postoji jedinstvena formula koja bi svet izvela na stabilan put.

“Zeleno ponašanje“

Da ne bismo narušili ravnotežu planete, Kotler sugeriše tzv. “zeleno ponašanje“ koje samo na prvi pogled daje relativno jednostavnu šemu za pozicioniranje krizom zahvaćenih kompanija: neke firme će, kaže on, povećati svoje budžete za marketinško istupanje, druge će ih održati na postojećem nivou, dok će treće jednostavno zatvoriti kapije.

– Vremena su turbulentna, podseća Kotler, događaju se raznolika čuda: direktori igraju mini golf umesto pravog golfa, Afrika daje kredite, mafija otpušta sudije jer ne može da ih plaća, a u pozadini krize stoji nemogućnost vraćanja novca pozajmljenog za ugodan život. Svi, prirodno, teže oporavku ekonomije, ali u ovom času zaista niko ne zna kada će do njega doći.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: