Dejan Tešić: Kartice u kineskom tempu

Danas u Srbiji ima oko 5,2 miliona platnih kartica, 1.500 bankomata i 40.000 pos terminala. I to sve za pet prošlih godina, pa stručnjaci ocenjuju da je brzina uvođenja kartica u Srbiji slična samo onoj koja se postiže u Kini

Nedavno je u Beogradu boravio jedan od menadžera MasterCard-a, odgovoran za tržište ovog regiona i prokomentarisao da je to bio jedini put u njegovoj karijeri da je proveo nekoliko dana u jednoj zemlji jugoistočne Evrope a da nije morao da menja novac u lokalnu valutu, već je sve plaćao karticama.

Prethodnu zanimljivost, koja predstavlja svojevrsnu poslovnu informaciju, saznajemo od Dejana Tešića, člana izvršnog odbora Banca Intesa i člana borda MasterCard za Jugoistočnu Evropu, koji u razgovoru za Magazin Biznis ocenjuje stanje u oblasti kartičarstva na srpskom tržištu.

Kako se razvija poslovanje sa platnim karticama u Srbiji? Kakva je situacija u poređenju sa zemljama u okruženju?

– Srbija beleži snažan rast u razvoju kartičarstva, daleko veći nego što je to slučaj u zemljama u okruženju. Objašnjenje za to je u činjenici da mi poznajemo platne kartice još od sedamdesetih godina. Uprkos desetogodišnjem periodu izolacije, u kojem naši građani nisu bili u mogućnosti da koriste platne kartice stranih brendova, očuvana je navika i kultura bezgotovinskog plaćanja. Nakon što su banke u Srbiji ušle u obnovljene internacionalne programe 2001. godine, kartičarstvo se ubrzano razvija. Prema procenama, danas u Srbiji ima oko 5,2 miliona platnih kartica, 1.500 bankomata i 40.000 pos terminala. I to sve – za pet prošlih godina.

Gold American Express
Banka Intesa je u maju prošle godine počela da izdaje American Express kartice. Kako je reagovalo tržište?

– American Express je krajem osamdesetih godina bila jedna od najpopularnijih kartica na našim prostorima. Neposredno pre nego što smo počeli da izdajemo ove kartice, osluškivali smo tržište i ispostavilo se da postoji veoma visoka i dobra percepcija brenda, uprkos petnaestogodišnjoj pauzi, što se kasnije potvrdilo i brojem podnetih zahteva za izdavanje. Ali, pošto je American Express svuda u svetu prestižna kartica, zahtevani kriterijumi kod odobravanja su prilično visoki. Vlasnicima ona obezbeđuje mnogo privilegija, naročito u inostranstvu: od povlašćenih uslova prilikom korišćenja hotelskih usluga do avio-prevoza, rentakara. S obzirom na takvu poziciju brenda, preko 60 odsto od ukupnog broja „ameriken“ kartica koje smo do danas izdali su – gold kartice.

I predstavnici Visa International upoređuju tempo razvoja kartičarstva u Srbiji sa dinamikom u Kini…

– Ni jedna zemlja u okruženju nije imala tako snažan trend rasta. Hrvatska, na primer, ima American Express kartice već trideset godina u kontinuitetu, a mi smo imali ogroman vakuum. Njihovi pokazatelji su još uvek daleko bolji, ali su zato naše stope rasta toliko visoke da ćemo ih veoma brzo sustići. Bugarsku i Rumuniju smo već prestigli, iako su i one počele da razvijaju kartičarstvo nekoliko godina pre nego što smo mi ponovo pristupili internacionalnim kartičarskim programima. U tehnološkom smislu, mi smo prednjačili čak i u poređenju sa Slovenijom i Hrvatskom, kao na primer u uvođenju čip tehnologije. Banca Intesa je uvela prvu Visa čip karticu na čitavom Balkanu.

Banca Intesa je prepoznatljiva po razvijenoj ponudi platnih kartica. Kakva su iskustva vaše banke u toj oblasti?

– Naš rast u poslovanju platnim karticama je još viši u odnosu na prosek tržišta. Banca Intesa danas ima blizu 900.000 izdatih platnih kartica, od čega su 600.000 debitne, 270.000 kreditne, a preostalih 30.000 poslovne kartice. U ponudi imamo kartice sva tri najznačajnija internacionalna brenda: MasterCard, Visa i American Express, kao i domaću Dinu. S obzirom na to da smo saradnju sa MasterCard-om započeli još 2001. godine, u portfoliju dominiraju ove kartice sa udelom od 75 odsto. U prethodnoj godini vlasnici naših platnih kartica ostvarili su transakcije u obimu od 333 miliona evra, dok je ukupan iznos izvršenih transakcija u našoj pos mreži 670 miliona evra, što nas kvalifikuje za poziciju vodeće banke u ovoj oblasti oslovanja.

Kako planirate razvoj poslovanja sa platnim karticama?

– Razvijaćemo poslovanje u dva pravca. Uvešćemo različite sisteme nagrađivanja lojalnih korisnika. Mi smo i do sada uvek nastojali da uvećamo vrednost koju klijenti dobijaju korišćenjem naših kartica, od omogućavanja beskamatnog plaćanja na rate, pa do putnog i zdravstvenog osiguranja, koje je obavezno prilikom putovanja u zemlje šengenskog sporazuma, a koje korisnici naših kartica dobijaju besplatno. Pored toga, podizaćemo bezbednosni nivo kroz širenje primene čip platforme. Tokom ove godine ćemo kompletan portfolio izdatih kartica da prebacimo na čip platformu, i u tom smislu naši korisnici će biti apsolutno zaštićeni od svih mogućih zloupotreba.

Zašto se u Srbiji sporije razvija plaćanje usluga karticom, preko Interneta?

– Banca Intesa jedina u zemlji ima licence Vise, MasterCard i American Express za pružanje usluge elektronske trgovine. Nakon uspešnog pilot projekta, realizovanog na sajtu „Maksi“ trgovine, sada smo spremni da i ostalim domaćim firmama omogućimo internet plaćanja platnim karticama svih brendova. Ovaj revolucionarni korak čitava internet zajednica dugo je očekivala i on će značajno da unapredi mogućnosti i doprinese razvoju elektronske trgovine u Srbiji. Jedino kartičarski sistemi su verovatno toliko globalni koliko je to i sam internet, tako da onog trenutka kada firme budu u mogućnosti da za plaćanje svojih proizvoda i usluga koje prodaju na internetu, prihvataju sve međunarodne kartice, potencijalno će imati milijarde kupaca širom planete.

M. B.
Podelite ovaj tekst: