Delta iduće godine gradi šoping-mol u Banjaluci

Delta Holding je na polugodišnjem kolegijumu 14. jula najavio nove velike investicije u regionu. Osim gradnje hotela Interkontinental u Ljubljani, koja je u toku, Delta će početkom sledeće godine početi i izgradnju šoping-mola u Banjaluci i to će biti najveća investicija u Republici Srpskoj.

delta-holding-logoBanjaluka će dobiti moderan objekat na površini od 60.000 kvadrata i ponuditi posetiocima najpoznatije svetske brendove, zabavne sadržaje. Investicija od 60 miliona evra omogućiće otvaranje više od 2.500 novih radnih mesta i uposliće građevinsku industriju Republike Srpske.

Izgradnja hotela Interkontinental u Ljubljani odvija se po planu. Tokom prvih šest meseci izgrađeno je 45 odsto konstrukcije. Ukupna investicija u ovaj hotel sa pet zvezdica iznosi 40 miliona evra. Hotel će biti i najviša zgrada u Ljubljani.

Otvaranje je planirano u prvoj polovini 2017. godine.

Delta ima velike planove i za izgradnju nekretnina u Srbiji. Pripremljeni su projekti i obezbeđeno finansiranje za novu poslovnu zgradu Delta Holdinga, regionalni šoping mol Delta Planet na Autokomandi, Hotel Interkontinental i poslovnu zgradu na Novom Beogradu. Ni posle dve i po godine razgovora sa gradskim vlastima i obećanja da će svi uslovi biti obezbeđeni, ni za jednu od ovih lokacija dozvolu za gradnju nisu dobili. Ukoliko u najkraće vreme ne bude moguća realizacija ovih projekata, Delta će biti prinuđena da svoje investicije usmeri van Srbije.

U prvih šest meseci ove godine ukupna izdvajanja za društvenu odgovornost Delta Holdinga iznosila su 892.000 evra. Pomoć Delta Fondacije stigla je do 26.000 ljudi.

Ukupan prihod Delta Holdinga u prvih šest meseci iznosio je 27,6 milijardi dinara, što je četiri odsto više nego u istom periodu prošle godine. Za pola godine ostvaren je EBITDA od 2,31 milijardu dinara, a u budžet je uplaćeno 5,28 milijardi dinara.

U prvom polugodištu 2016. Delta Agrar je izvezao robe u vrednosti od 37 miliona evra. Delta DMD, članica Delta Holdinga koja se bavi distribucijom i logistikom, u prvih šest meseci ove godine povećala je ukupni promet za 16 odsto. Rast prodaje ostvaren je u svim vodećim brendovima Diageo, Ferrero, Pufies i drugima.

U prvih šest meseci otvoreno je 15 objekata Yuhor Dućana, nove specijalizovane maloprodaje mesa i delikatesa. Mreža Yuhor Dućana sada broji ukupno 31 objekat u 23 grada. Planirano je da do kraja godine broj objekata bude dupliran.

Delta Motors je u prvih šest meseci prodao 30 odsto više novih vozila nego u istom periodu prošle godine. U istom periodu prodaja BMW motocikala porasla je za 57,7 odsto.

Podelite ovaj tekst: