Diplomirala prva generacija polaznika Chipsy Agro akademije

Žetvom krompira na njivama u Magliću, završen je višemesečni edukativni program kompanije Marbo Product – Chipsy Agro akademija, koji je bio namenjen studentima Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Studenti treće i četvrte godine, njih 12, sa smerova ratarstva i povrtarstva i fitomedicine, učestvovalo je u procesu od setve do žetve krompira, namenjenog za dalju preradu i potrebe proizvodnje brendova Chipsy i Lay’s.

Studenti Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu

U okviru edukativne platforme Chipsy Agro akademija studentima je omogućila da steknu praktična znanja u oblasti uzgajanja krompira, u skladu sa najvišim standardima. Nakon teorijskog dela i znanja, koje su sa studentima podelili agro stručnjaci kompanije, program je počeo setvom krompira na jednoj od njiva dobavljača, sa kojima kompanija sarađuje. Posejane su sorte za proizvodnju čipsa, a u toku narednih poseta zasadima, studenti su pratili napredak sorti, do vađenja krompira krajem avgusta.

”Akademija je osnovana sa namerom da mladim ljudima, kojima je cilj da se usavršavaju, prenesemo praktična znanja o uzgajanju krompira, koja smo sticali godinama, kroz edukacije i poslovanja širom PepsiCo sveta. Na taj način želimo da stvorimo farmera za 21. vek, s obzirom na to da podršku mladim ljudima i njihovom obrazovanju vidimo kao jednu od najboljih investicija. Studenti su, u okviru ovog projekta, imali priliku da pokažu inovativnost i da u toku gajenja krompira, steknu znanja o celokupnom proces”, istakao je Danijel Nedinić, direktor fabrike kompanije Marbo Product.

Ovakve edukativne platforme doprinose stvaranju nove generacije poljoprivrednika i uvećanju lokalne proizvodnje krompira. Godišnjim otkupom od oko 35.000 tona, Marbo Product je jedan od najvećih industrijskih otkupljivača krompira. Krompir kompanija otkupljuje od tri dobavljača iz Srbije, iz Maglića, Kulpina, Bačkog Petrovca i okoline. Na taj način, doprinose lokalnom razvoju poljoprivrede i omogućavaju lokalnim proizvođačima da plasiraju proizvode i imaju siguran otkup.

U toku trajanja Akademije polaznici su mogli da saznaju više o saradnji, kalibraciji mašina, evaluaciji mehanike gredica, ocenjivanju sadnje, razmacima, dubini po kalibraži i utvrđivanju sabijenosti, odnosno kompaktnosti zemljišta i teksturi zemljišta i vezI sa procentom vode u toku sadnje.

Kako bi iskustvo od njive do kesice bilo kompletno, studenti su nakon vađenja krompira koji su posejali, posetili fabriku i upoznali proces proizvodnje, a po završetku projekta dobili su i gotov proizvod napravljen od sirovine, koju su sami proizveli.

Podelite ovaj tekst: