Dobit Štedionice u 2019. godini 2,6 milijardi dinara

Banka Poštanska štedionica imala je u 2019. godini dobit od 2,6 milijardi dinara i bilansnu sumu od 228 milijardi dinara, i to je treća godina zaredom da banka ostvaruje pozitivne rezultate poslovanja, saopštili su krajem januara u ovoj banci

Širenje poslovne mreže

“Značajan rast bilansne sume za 75 odsto rezultat je povećanja kapitala i depozita. Samo u 2019. godini, rast bilansne sume bez koncesione naknade za Aerodrom Nikola Tesla, iznosi 66 milijardi dinara ili više od pola milijarde evra. Rast kapitala za 51 odsto, odnosno devet milijardi dinara, rezultat je ostvarene dobiti”, ističu u Poštanskoj štedionici.

Takođe, banka je zabeležila i rast portfolija stanovništva za 2,5 puta, odnosno 31 milijardu dinara, kao rezultat razvoja poslovne mreže, adekvatne cenovne strategije i obuke zaposlenih.

“I pored izazovnog tržišnog okruženja, banka je održala svoju poziciju u prvih deset banaka, kao najveća banka u 100 odsto državnom vlasništvu. Banka je tokom 2019. godine intenzivirala svoje međunarodne aktivnosti pa je tako finalizovano povlačenje ino kreditne linije od Kineske razvojne banke, uspostavlјeni su korespondentski odnosi sa Belarus bankom, a privode se kraju i pregovori sa jednom od najvećih investicionih banaka na svetu – Credit Suisse o zaklјučivanju okvirnog ugovora o repo transakcijama kao i otvaranju nostro računa banke kod ove finansijske institucije. Takođe, banka je u potpunosti implementirala prihvat platnih kartica na svojim bankomatima i POS terminalima najvećeg kartičarskog brenda na svetu China Union Pay”, kažu u Poštanskoj štedionici.

Od 2015. godine ukupno je otvoreno, kako navode, 85 novih organizacionih oblika kroz akcije “Najduže se znamo” i “Još bliže vama” i preuzeto pet ekspozitura Jugobanke Jugbanke Kosovska Mitrovica. Uporedo sa širenjem poslovne mreže, povećan je i broj zaposlenih za 412 radnika. Intenzivno širenje mreže POS terminala doprineo je da Poštanska štedionica sa 17. mesta u 2017. godini dospe na treće mesto u 2019. godini.

Podelite ovaj tekst: