Drugi Smart City festival u Beogradu

Razgovarajte sa stručnjacima za urbane inovacije i pametne gradove iz 10 zemalja sveta na drugom Smart City festivalu u Beogradu, od 19 – 21. oktobra

Sa prošlogodišnjeg festivala

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije 2014. godine u gradovima je živelo 54 odsto celokupnog stanovništva. Procenat populacije u gradovima raste 1.84 odsto između 2015. i 2020. godine što povlači za sobom dosta izazova.

Prenaseljenost, povećano zagađenje u gradskoj sredini, izazovi u transportu prilikom odlazaka na posao, klimatske promene i potreba da se živi zdravije su neki od izazova sa kojima se suočavaju društva i u zemljama u razvoju i u najviše industrijalizovanim zemljama.

Drugi Smart City Festival 2018 (SCF18) održava se u Domu omladine Beogradu od 19. do 21. oktobra sa ciljem da se podrži razvoj boljih gradova po meri stanovnika. Smart City Festival 2018 (#SCF18) je projekat Smart City Education Inicijative i Friedrich Naumann fondacije za slobodu.

Akteri na polju urbanog razvoja, tehnologije, politike, akademije i biznisa podeliće znanja, umrežavati se i sklapati poslove tokom tri dana intenzivnog programa. Publika će saznati kako inovatori i donosioci odluka implementiraju pametne tehnologije u zajednici. Biće predstavljena iskustva kolega iz Beča, Praga, Ljubljane, Podgorice, Trikale, Meksiko Sitija, Johanesburga, Berlina, Londona, Tel Aviva, ali i više gradova u Srbiji.

Prvog dana skupa stručnjaci će govoriti o pametnim gradovima iz ugla institucija države i lokalnih samouprava, ali i dobre međunarodne prakse, a drugi i treći dan (u subotu i nedelju, 20. i 21. oktobar) biće predstavljeni trendovi za pametne gradove iz ugla preduzetnika i IT industrije.

Partneri festivala su kompanije: MT:S, Tele2 IoT, Philips Personal Wireless Lighting, SerbianTech, Sava events, Spicefactory, WolkAbout, kao i naturalni partneri CocaCola sa brendom Smart water, DonCafe, Burrito Madre i drugi.

Ovaj jedinstven program u regionu podržao je Grad Beograd, Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke, ambasada Izraela u Srbiji, kao i više od 60 organizacija civilnog društva.

Festival je besplatan za posetioce, poklon je organizatora – Smart City Education inicijative i Friedrich Nauman fondacije za slobodu stanovnicima Beograda i našeg regiona.

Zainteresovani treba da se registruju na www.festival.smartcity.education i osiguraju mesto za sesije kojima će prisustvovati.

Podelite ovaj tekst: