Drugi Srpski dani osiguranja u Aranđelovcu

U Aranđelovcu su svečano otvoreni drugi Srpski dani osiguranja, koji su okupili više od 300 predstavnika osiguravajućih kuća, državnih zvaničnika, kao i domaćih, regionalnih i stručnjaka iz inostranstva. Konferenciju organizuje Udruženje osiguravača Srbije.

Mirko Petrović

U Srbiji je u prethodnoj godini potpisano oko šest miliona ugovora o osiguranju, a premija po glavi stanovnika iznosila je 112 evra.

“Industrija osiguranja u zemlјi ulaže značajna sredstva u razvoj društvene zajednice kroz sponzorstva i donacije i zapošlјava više od 10.800 lјudi”, kaže Mirko Petrović, predsednik UO Udruženja osiguravača Srbije.

Glavne teme prvog dana Srpskih dana osiguranja bile su katastrofalne štete u Srbiji i predstavlјanje mogućih rešenja za njihovo upravlјanje, kao i osiguranje polјoprivrede – izazovi i rešenja.

U Srbiji samo osam do 10 odsto registrovanih polјoprivrednika ima osiguravajuću polisu, a prema rečima Duška Jovanovića, generalnog sekretara UOS, potrebno je da taj broj bude veći.

“Moramo da pomognemo svakom selјaku da ima osiguranu letinu, osigurane traktore i polјoprivredne mašine. Zato planiramo da u dogovoru sa lokalnim samoupravama omogućimo da polјoprivrednici dobijaju i besplatnu polisu osiguranja. Veliki uticaj na srpska gazdinstva imaju oluja, kiša i sneg, a polјoprivrednici treba da obezbede osiguranje da bi se izbegle katastrofalne štete koje stvaraju loši prirodni uslovi”, kaže Duško Jovanović.

Na kraju prvog dana Srpskih dana osiguranja pričalo se i o sajber osiguranju i digitalizaciji.

Drugog dana na konferenciji u Aranđelovcu učesnici će pričati dobrovolјnom zdravstvenom osiguranju na okruglom stolu, a baviće se i značajem i perspektivama Sistema zelene karte.

Podelite ovaj tekst: