„DRVOPROMET“: Od vodenice do robota

U savremenoj fabrici nameštaja, koja zapošljava 400 radnika, sa kompletnim programom obrade drveta, nastaje sve – od nameštaja do parketa i briketa za ogrev

„DRVOPROMET“: Od vodenice do robota

Mladi stručnjak Dobrivoje Kocić, diplomirani inženjer poljoprivrede, nije naišao na razumevanje da svojim znanjem i radom unapredi agrar i dostigne najveće domete u toj oblasti. Razočaran u odnose nadležnih prema poljoprivredi, odlučio je da u rodnom Nakrivnju kod Leskovca nastavi tradicionalni porodični biznis prerade drveta. Nakon što je snimio situaciju na tržištu, Kocić je uz angažovanje stručnjaka i kvalifikovane radne snage, desetak zaposlenih, počeo korak po korak.

– „Drvopromet“ Leskovac je osnovan 1990. godine kao nastavak desetogodišnje porodične tradicije prerade drveta, male manufakturne proizvodnje skromnih proizvodnih mogućnosti u staroj oronuloj vodenici, veli Dobrivoje Kocić, prisećajući se početka bavljenja ovim poslom i nastavlja:

– Prvi koraci započeti pre 25 godina u teškim uslovima privređivanja, upornim radom i zalaganjem svih zaposlenih razvijali su se u uspešnu fabriku koja kvalitetom proizvoda zauzima visoku poziciju na tržištima u zemlji i inostranstvu. „Drvopromet“ je danas savremena fabrika nameštaja, koja zapošljava 400 radnika, sa kompletnim proizvodnim programom obrade drveta, od proizvodnje rezane građe, preko izrade trpezarijskih i kuhinjskih stolova i stolica i ugaonih garnitura od drveta, do proizvodnje parketa i briketa za ogrev. Proizvodni pogoni „Drvoprometa“ nalaze se u selu Nakrivanj, 15 kilometara od Leskovca, u podnožju planine Kukavice odakle se snabdevaju potrebnim sirovinama za proizvodnju.

Proizvodni kompleks „Drvoprometa“ sastoji se od pogona sušare sa parionicima, stoličare, briketirnice, parketare i magacinskog prostora.

– Nakon dovoženja trupaca iz planine počinje prva faza u procesu proizvodnje u pogonu strugare. Odmah sledi automatsko prebacivanje hrastovih, orahovih, jasenovih, trešnjinih i bukovih trupaca na pokretnu traku koja ih transportuje do mašine za rezanje. Gruba obrada i rezanje trupaca obavlja se preciznim metodama na savremenim mašinama. Iz pogona strugare, sirove daske se smeštaju u savremene sušare koje se nalaze u neposrednoj blizini strugare. Kapacitet sušare u jednom ciklusu iznosi 250 do 300 metara kubnih rezane građe, što obezbeđuje nesmetani tok proizvodnje. Optimalni nivo vlažnosti rezane građe, radi efikasnije proizvodnje i standardne finalizacije, posle sušenja, mora iznositi od 12 do 14 procenata. Vremenski ciklus sušenja daske zavisi od debljine dasaka i uglavnom traje od 15 do 25 dana, kaže vlasnik „Drvoprometa“ Dobrivoje Kocić i dodaje da posle sušenja, elementi učestvuju u daljem procesu proizvodnje ili se takvi pripremaju za izvoz.

Najefikasniji proizvodni pogon u sastavu „Drvoprometa“ je pogon Stoličara čiji mesečni obim proizvodnje iznosi 25.000 jedinica proizvoda raznih stolica i stolova. Pogon je opremljen proizvodnim kapacitetima visoke tehnologije (robotima) da bi se dobili kvalitetni proizvodi koji zadovoljavaju zahteve domaćeg i evropskog tržišta. Pored modernih tehničkih potencijala „Drvopromet“ veliku pažnju poklanja dizajnu i raznovrsnosti ponude za opremanje stambenog i poslovnog prostora – od klasičnog do savremenog stila – što ga svrstava u red vodećih proizvođača u zemlji.

– Uz angažovanje poznatih i priznatih stručnjaka pratimo kretanja na svetskom tržištu, tako da se naši proizvodi ni po čemu ne razlikuju od proizvoda poznatih svetskih firmi. Kvalitetom, pre svega, i pristupačnom cenom, osvajamo domaće i inostrano tržište. Prisutni smo na sajmovima nameštaja u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama, kaže Kocić.

Za savremeni dizajn, kvalitet i atraktivnost proizvoda „Drvopromet“ je osvojio veliki broj priznanja na sajmovima u zemlji i inostranstvu. U pogonu Briketirnice, radi ekonomičnosti poslovanja, od otpadnog drveta i trine koja nastaje kod obrade, proizvodi se drvo-briket, veoma ekonomičan i kao ogrev koji odgovara za sve vrste šporeta i kamina na čvrsto gorivo. Kalorična moć drvo-briketa iznosi 4.300 kalorija, odnosno jedna tona drvo-briketa zamenjuje četiri do pet kubika drveta, ili jednu do dve tone mrkog uglja.

U okviru „Drvoprometa“ je i pogon Parketare koji se prostire na površini od 200 kvadratnih metara, dnevnog proizvodnog kapaciteta oko 300 metara kvadratnih parketa prve klase. Proizvodnja se odvija na mašini za četvorostranu obradu drveta čime se dobija parket visokog kvaliteta od bukovog, jasenovog, orahovog i trešnjinog drveta.

Ovi proizvodi se uspešno plasiraju na domaćem i inostranom tržištu. Magacinski prostor „Drvoprometa“ projektovan je da zadovoljava svetske standarde uskladištenja materijala, sirovina i gotovih proizvoda.

– Posebna odlika „Drvoprometa“ jeste stručnost i obučenost svih zaposlenih. Kadrovski potencijali i dalje stručno osposobljavanje zaposlenih prate dinamiku poslovanja i širenja fizičkog obima „Drvoprometa“ na duži rok. U skladu sa tim postoje oformljene službe koje prate svaki segment poslovanja, kao i služba za ljudske resurse koja sve te operacije objedinjuje u celinu, veli Kocić.

Oko 400 zaposlenih u preduzeću redovno prima zarade koje su iznad proseka za Jablanički okrug. Sistemu stimulacije koji se primenjuje u preduzeću poklanja se velika pažnja. Plasman svojih proizvoda na domaćem tržištu „Drvopromet“ ostvaruje u saradnji sa partnerima „Jugodrvo“ Beograd, „Simkom“ Kraljevo, „Proton“ Kraljevo, „Aćimo“ Preljina, „Novi dom S“ Smederevo, „Novi gaj“ Šabac, „RBR mega trejd“ Beograd. Pored domaćeg „Drvopromet“ nastupa i na tržištima Italije, Mađarske, Španije, Hrvatske, Republike Srpske, Makedonije i drugim. Od oktobra 2004. godine u sastavu „Drvoprometa“ posluje i pogon za izradu furnira „Nova Beljanica“ iz sela Dvorišta kod Despotovca.

Podelite ovaj tekst: