Otpremninu uložili u zajednički biznis

Firma ”Trio teh” već deceniju brine o tehničkoj ispravnosti 91 kamiona i 72 putnička vozila, a rade i za treća lica. Zaradu dele na jednake delove

Otpremninu uložili u zajednički biznis

Miloš Jovanović (58), Dragan Radovanović (57) i Radojica Stanojlović (56) odmah po završetku automehaničarskog zanata dobili su posao u najuspešnijoj aranđelovačkoj kompaniji „Knjaz Miloš“. Poslednju deceniju pre privatizacije „Knjaza“ proveli su zajedno, brinući za tehničku ispravnost kamiona i putničkih automobila. Taj odgovorni posao znalački su radili i stekli veliko iskustvo i poverenje rukovodilaca firme.

Privatizacija „Knjaza Miloša“ završena je decembra 2004. godine, kada je u Aranđelovcu zavladala prava „evro groznica“, jer su preko noći radnici postali milioneri. Od prodatih akcija, kasnije i od dobijenih otpremnina, radnici su dobili po nekoliko desetina hiljada evra, a ne mali broj i preko sto hiljada evra! Nažalost, na prste se mogu izbrojati „mineralci“, koji su novac uložili u otvaranje privatnog biznisa i porodičnih firmi. Kako su milioni došli, još brže su potrošeni za kupovinu automobila, stanova i drugih nekretnina.

– Sa menadžmentom „Knjaza“ sklopili smo ugovor o zakupu tehničke radionice, gde smo i ranije radili, priča Miloš Jovanović za Ekonometar.

Da bismo registrovali privatnu firmu bila su nam potrebna dva meseca, počev od brojnih papira do polaganja stručnog ispita. Osnovali smo firmu „Trio teh“ i ove godine ćemo obeležiti jubilarnu deceniju uspešnog zajedničkog rada, ističe Jovanović.

Za vreme „evro groznice“ u Aranđelovac niko nije došao iz Vlade ili Ministarstva privrede i finansija da bi posavetovao radnike u šta da ulažu novac od prodatih akcija i dobijenih otpremnina.

– Mi smo otpremnine uložili u zajednički posao sa „Knjazom“ i sa novim poslovodstvom vrlo dobro sarađujemo. Zakupninu pogona plaćamo održavanjem i pregledom kamiona i putničkih vozila naše bivše firme. Zarađujemo u proseku po 38.000 dinara i delimo profit od rada za treća lica. Što se tiče konkurencije, ona nam ne smeta. U gradu ima osam firmi koje se bave tehničkim pregledom vozila. Za nas trojicu uvek ima posla. Sve doprinose i dažbine redovno plaćamo državi, koji bi, primećuje Miloš, trebalo da budu niži.

Dragan Radovanović i Radojica Stanojlović priključili su se našem razgovoru nakon tehničkog pregleda dva šlepera i jednog privatnog automobila. Rekli su nam da im je kao majstorima u „Knjazu“ bilo lakše ranije, jer su za njih radile i druge službe u firmi, a sada, pored stručnog i odgovornog posla, nakon radnog vremena treba prihvatiti i metlu i održavati čistoću, a i srediti podatke u kompjuteru. Ali, zato svakog dana kada istekne radno vreme (rade svaki dan osim nedelje) tačno znaju u dinar koliko su zaradili i koliki su trošak imali.

– Aranđelovčani i građani okolnih mesta servis putničkih automobila plaćaju od 1.000 do 2.100 dinara. Tako je godinama unazad. Zaista je krajnje vreme da nadležna ministarstva naše države konačno donesu cenovnik za našu branšu, smatra Miloš Jovanović.

Za sada, tri majstora i velika druga u „Trio teh“ ne razmišljaju o penziji. Kao mladići su se zaposlili u „Knjazu“, a kad napune radni staž, zajedno će otići i prepustiće naslednicima uspešnu firmu. Ostaće iznad svega istinsko drugarstvo, koje traje decenijama.

Podelite ovaj tekst: