Економски и привредни биланс – негативан

У последњих десет година српска економија није направила значајнији напредак на шта указује и податак да је просечна стопа раста БДП-а износила нула одсто. Највећи резултати у том периоду су постигнути у контроли инфлације, која је на нивоу европских земаља, и повећању извоза. С друге стране, промет у трговини на мало је мањи за трећину што аутоматски значи и да је куповна моћ грађана данас значајно нижа у односу на 2006. Од 2015. постоје позитивни сигнали као последица фискалне консолидације

ekonomski-i-privredni-300x172„Племе моје сном мртвијем спава“ била је једна од првих реченица панел дискусије „Српска економија и привреда од 2006. до 2016. године – докле смо стигли”, која је одржана поводом прославе десет година излажења Магазина Бизнис и Економетра. Управо та реченица би могла и осликати стање ствари у српској економији у очима економиста, банкара и привредника који су говорили на овом панелу. Међу њима су били: проф. др Љубомир Маџар, Стојан Стаменковић, један од аутора Месечних анализа и трендова и члан Савета гувернера, Драгиња Ђурић, председница Извршног одбора Банке Интеза, Иван Николић, члан Савета гувернера и уредник Месечних анализа и трендова, Никола Алтипармаков, члан Фискалног савета, Мирослав Милетић дугогодишњи директор компаније Бамби, сада потпредседник Привредне коморе Србије, и Драгољуб Вукадиновић, председник Надзорног одбора Металца а.д. и председник Металац групе. Пaнелом је модерирала главна уредница Економетра и Магазина Бизнис Радојка Николић.

Реченицу с почетка текста изговорио је Љубомир Маџар који каже да је „очигледно докле је стигла српска економија у којој је тешко запазити позитивну црту“.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ТРАНЗИЦИЈА: Дух капитализма
  • Економетар и Магазин Бизнис обележили деценију излажења
  • Колико је развијен сектор МСП у земљама бивше СФРЈ
  • Милош Шварц, консултант Адижес центра
  • У посети предузећу Агроуник у Шимановцима код Београда
  • Панел дискусија „Српска економија од 2006. до 2016.“
  • Влада Србије прогласила „Годину предузетништва“
  • Следећи број Економетра излази 5. априла 2016.
Podelite ovaj tekst: