Милош Шварц: Три шешира, једнa главa

Оснивач фирме има три различите улоге и све три су једнако важне: породица, бизнис, власништво. Он је уједно глава породице коју прехрањује, директор и власник. Бизнис се временом развија, али и даље све зависи од оснивача који носи „три шешира“: шешир над породицом, шешир одлучивања о бизнису и власнички шешир. Зато треба да се на време схвати да у процесу наслеђивања фирми, чланови породице могу да постану власници, а не морају да буду директори

tri-sesira-jedna-glava-300x172Данашњи статус развоја породичног бизниса у Србији посматрам из два угла. Први је однос државне управе према породичном бизнису, а други однос oснивача (власника) породичне фирме. Није ми познато да постоји стратегија развоја породичног бизниса у Србији или неки наменски програм који би показао значајну посвећеност и подршку државе у дугорочном развоју породичног бизниса. Ако постоји, такав програм државне управе није уопште видљив. Адижес центар за југоисточну Европу (Adizes SEE) пружа консултантске услуге и у земљама бивше Југославије и до сада нисмо уочили да се у некој од тих земаља држава озбиљније заинтересовала за развој породичних компанија. Стратегија државе би требало да обухвати све сегменте које развој бизниса чини успешнијим као и да уважава специфичности породичног бизниса, а то су, пре свега, модели за одржавање породичног власништва (процес наслеђивања), подршка едукацији, промоција позитивних вредности породичног бизниса (боље од сталне кампање о тајкунизацији). Препрека за дугорочни развој фирми је и што оснивачи не разговарају довољно и на време са осталим члановима породице. Већина њих је изузетно способна, вредна, али недостаје им амбиција да још уче.

Овако је Милош Шварц, консултант ASEE Центра за развој породичних компанија, у интервјуу за Економетар, одговорио на питање како оцењује развој породичних компанија у Србији.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ТРАНЗИЦИЈА: Дух капитализма
  • Економетар и Магазин Бизнис обележили деценију излажења
  • Колико је развијен сектор МСП у земљама бивше СФРЈ
  • Милош Шварц, консултант Адижес центра
  • У посети предузећу Агроуник у Шимановцима код Београда
  • Панел дискусија „Српска економија од 2006. до 2016.“
  • Влада Србије прогласила „Годину предузетништва“
  • Следећи број Економетра излази 5. априла 2016.
Podelite ovaj tekst: