EKSKLUZIVNO: FILIP KOTLER o poslovanju u uslovima krize: Ekonomski oporavak će biti spor

Uveren sam da ova duboka recesija neće prerasti u veliku depresiju. Naziru se znaci stabilizacije i oporavka. Ali, taj oporavak će verovatno biti spor

Filip Kotler

Za Filipa Kotlera (Philip Kotler) trajno je vezan epitet – otac savremenog marketinga. U Beogradu je prvi put boravio pre dve i po godine (25. maja 2007) a novo predavanje zakazano je za 28. septembar u Madlenijanumu. Tema je vezana za specijalnost profesora Kotlera – „Kako se takmičiti i pobediti“, uz odgovore na trenutno aktuelne svetske ekonomske tokove – „Kriza je izazov“. Organizator skupa je MATE d.o.o. Izdavačko preduzeće Beograd čijim je posredstvom Magazin Biznis, početkom ovog septembra, dobio ekskluzivni intervju sa profesorom Kotlerom, pre njegovog dolaska u Beograd.

Za Magazin Biznis Filip Kotler govori o problemima svetske ekonomije, poslovanju u turbulentnim vremenima, o svojoj najnovijoj knjizi „Kaotika“ (prevedena u Hrvatskoj) o ulozi marketinga, ali i o tome kako on vidi ekonomske šanse Srbije.

– Imam puno toga što želim da poručim poslovnim ljudima u Srbiji – rekao je Filip Kotler odgovarajući na pitanje Magazina Biznis o tome kako će se obratiti poslovnim ljudima koji će prisustvovati njegovom predavanju u Beogradu 28. septembra. – Jedna poruka je da kompanije treba da razvijaju sistem ranog upozorenja tako da mogu da predvide promene i da ne budu njima iznenađene kada je prekasno. Druga je da kompanije treba da planiraju scenario da bi predvidele najbolje i najgore događaje i da razmisle o tome kako bi se ponele u nekom od tih slučajeva. Želim takođe da naglasim da je kriza mnogo oštetila potrošače. Oni će ubuduće trošiti sa mnogo više opreza i tražiti jeftine ponude i niže cene. Pobediće one kompanije koje su u prilici da ponude veću vrednost za potrošen novac.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: