Er Srbija obeležava 90 godina od prvog leta

Er Srbija, nacionalna avio-kompanija Srbije obeležava 90 godina od svog prvog leta. U okviru proslave jedinstvenog jubileja, biće objavljena monografija „Osvajanje svetskog neba”

Prvi let Beograd Zagreb 1928. godine

Prvobitno osnovana pod imenom “Aeroput”, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije je obavila svoj prvi let 15. februara 1928. godine između Beograda i Zagreba.

Tog dana je dvokrilni avion “Potez 29” nazvan “Beograd” poleteo iz glavnog grada u smeru Hrvatske u 9:00 časova ujutru. U avionu se nalazilo petoro novinara i fotografa, čiji je zadatak bio da dokumentuju ovaj istorijski događaj.

Nakon dvosatnog leta i nekoliko krugova nad Zagrebom, točkovi aviona su dotakli tlo. Zagrepčani su avionu priredili toplu dobrodošlicu, pre nego što se avion zaputio natrag za Beograd u popodnevnim časovima.

Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije, ovom prilikom je rekao:

“Veoma smo ponosni što proslavljamo 90 godina od našeg prvog leta. Ovim jubilejom može da se pohvali samo nekolicina avio-kompanija u svetu.

“Naše poslovanje je pretrpelo mnogobrojne promene od tog prvog istorijskog leta. Ipak, ono što je konstanta jeste naša spremnost da se prilagođavamo, rastemo i težimo inovacijama.

“U duhu naše pomenute spremnosti, Er Srbija nedavno je počela sa primenom novog koncepta tarifa koji predstavlja prekretnicu u poslovanju i načinu na koji naši gosti mogu da personalizuju i prilagode putovanje sopstvenim potrebama.”  

Er Srbija je krajem januara 2018. godine predstavila novi tarifni sistem od četiri tarife – Economy White, Economy Blue, Economy Red i Business Silver. Svaku od pomenutih tarifa karakterišu različita svojstva, a gosti Er Srbije imaju mogućnost da prilagode svoje putovanje i pruženu uslugu sopstvenim potrebama kupovinom različitih dodatnih usluga, kao što su “Prioritetno ukrcavanje” ili “Korišćenje brze trake na aerodromu”.

U okviru obeležavanja 90 godina od svog prvog leta, Er Sbija će objaviti monografiju ograničenog tiraža pod nazivom “Osvajanje svetskog neba” početkom marta.

Detaljan i upečatljiv osvrt na prvih 90 godina razvoja nacionalne avio-kompanije i civilne avijacije u Srbiji će biti potkrepljen i obogađen do sada neobjavljivanim istorijskim fotografijama koje će krasiti stranice ove jedinstvene monografije.

Podelite ovaj tekst: