ERSTE banka u saradnji sa EBRD finansira mala i srednja preduzeća

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Erste banka potpisali su ugovor o novoj kreditnoj liniji u iznosu od 40 miliona evra za finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji. Ovom segmentu privrede će time na raspolaganju biti kratkoročni, srednjoročni i dugoročni krediti široke namene, od finansiranja investicija i obrtnih sredstava do revolving kredita

Kreditna linija predviđa da skoro polovina kredita bude plasirana MSP, sa sedištem van Beograda. Maksimalan iznos kredita je 2,5 miliona evra, a rok otplate do sedam godina.

„Erste banka nastavlja uspešnu, dugoročnu saradnju sa EBRD, koja nam omogućava da finansijska sredstva plasiramo po konkurentnim uslovima i da dalje razvijamo našu podršku važnom segmentu domaće privrede. Ova kreditna linija obezbediće dodatna sredstva za rast i razvoj MSP u celoj Srbiji, a predstavlja i podsticaj za privredni ambijent u našoj zemlji“, rekao je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke.

Erste banka je u prethodnoj godini ostvarila značajan rast u segmentu rada sa MSP, u kojem su plasmani kredita u 2018. porasli za četvrtinu.

Henri Rasel (Henry Russel), direktor EBRD za finansijske institucije u regionu zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije je istakao: „Erste banka je u Srbiji naš partner od 2012. godine i drago nam je što ćemo na ovaj način produbiti saradnju. Kao zajmodavac, posvećena je povećanju portfolija MSP i ima predan tim koji radi na tome. Drago nam je što možemo da obezbedimo dodatno finansiranje i podržimo ovaj važan napor“.

Kredit namenjen MSP je treća kreditna linija Erste banke u saradnji sa EBRD.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji, koji je do sada uložio više od pet milijardi evra u 230 projekata u Srbiji. Banka podržava razvoj privatnog sektora i transformaciju ka zelenoj ekonomiji i ulaže u infrastrukturu, kako bi povećala povezanost regiona zapadnog Balkana.

Podelite ovaj tekst: