Evropa Donna Srbija obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka

Pink pokloni za žene na terapiji

Srpski forum protiv raka dojke Evropa Donna Srbija ove godine obradovaće 500 žena koje se nalaze na onkoškom lečenju od raka dojke u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Užicu takozvanim “Pink poklonima pažnje”. Time će im pokazali da nisu same na putu ozdravljenja. Poklone u Beogradu dobiće žene na terapijama u Institutu za onkologiju i radiologiju, u Novom Sadu žene koje se leče u Institutu za onkologiju Vojvodine, u Subotici obolele iz Udruženja “Jedna uz drugu” i iz Užica žene na terapijskom lečenju iz Udruženja “Jefimija”.

Cilj ove akcije je da se skrene pažnja javnosti na raspostranjenost ove maligne bolesti i na značaj unapređenja informisanosti žena o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti.

Ovu akciju Srpski forum za borbu protiv raka dojke Evropa Dona Srbija realizovaće uoči obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke 20. marta. Akcija darivanja poklona ženama koje su na onkološkom lečenju u ovim gradovima traje od 5. do 19 marta.

Sredstva za obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka prikupljena su od prošlogodišnje registracije učesnika u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Užicu koji su dali podršku ženama u borbi protiv raka dojke u manifestaciji Race For The Cure (Trka za zdrvlje) u Srbiji preko digitalne platforme i podrške saradnika i donatora u akciji “Zajedno možemo više”. Trka za zdravlje održava u preko 140 gradova sveta i ima nekoliko miliona učesnika. Cilj manifestacije je podrška ženama koje se leče od raka dojke, osnaživanje i podizanje svesti žena i društva u borbi protiv raka dojke, kao i sećanje na one koje su izgubile bitku sa ovom bolešću.

Cilj ove akcije je da se skrene pažnja javnosti na raspostranjenost ove maligne bolesti i na značaj unapređenja informisanosti žena o važnosti preventivnih pregleda i ranom otkrivanju bolesti.

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da je u Srbiji je registrovano je 4.304 novoobolelih i 1.693 umrlih od raka dojke.

Evropa dona Srbija želi da javnim akcijama podstakne žene da vode računa o zdravlju svojih dojki, da usvoje, nauče i da redovno posmatraju svoje dojke i registruju promene kako bi na vreme mogle da zatraže stručnu pomoć, bez obzira na to šta je u pitanju. Rano otkrivanje bolesti u značajnoj meri uticalo bi na smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke.

Dr Mirjana Branković Magić predsednica Evropa Donna Srbija istakla je da kao i većina nacionalnih, ali i internacionalnih udruženja pacijenata obolelih od malignih bolesti, i Evropa Donna Srbija se suočava sa posledicama pandemije Covida 19.

Pojava ove pandemije je uticala na sprovođenje zdravstvene zaštite u našoj zemlji, pri čemu se fokus zdravstvenih vlasti i šire javnosti usmerio na sprečavanje zaražavanja korona virusom primenom epidemioloških mera kao i masovnom vakcinacijom građana. Oboleli od malignih bolesti, kao izrazito ranjiva kategorija stavnovništva, dovedeni su u situaciju da su im odlagane terapije. Dinamika vakcinacije malignih bolesnika, posebno onih koji su u toku antikancerske terapije, tek se utvrđuje. Poseban problem predstavljaju pacijenti kod kojih postoji sumnja na prisustvo maligne bolesti, a zbog postojećih okolnosti proces dijagnostike je znatno usporen ili nije ni započet, što onemogućava blagovremenu dijagnozu i uspešnu primenu antikancerske terapije. Evropa Donna Srbija se zalaže za edukaciju pacijentkinja sa karcinomom dojke u odnosu na sve faze njihovog antikancerskog lečenja, kao i za podizanje bezbednosti njihovog lečenja. Podrška uvođenju inovativnih bioloških terapija u lečenje obolelih od karcinoma dojke a koje pacijenti mogu da dobiju posredstvom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, predstavlja jedan od prioriteta organizacije Evropa Donna Srbija.

Jasmina Lukić iz ove organizacije ukazala je na činjenicu da će dinamika podele poklona ženama na tearpiji zavisiti isključivo od epidemioloških uslova u gradovima. Ona je naglasila da je obeležavanje ovog Nacionalnog dana od velikog značaja jer podseća žene da i pored epidemiološke situacije moraju da vode računa o svojim dojkama.

Podelite ovaj tekst: