„Феникс“ на врху Авале

Уметничка ливница „Вождовац“ браће Јеремић активно учествује у акцији обнове Авалског торња

feniks-na-vrhu-avaleКада је пре нешто више од осам деценија отворио прву регистровану уметничку ливницу у Србији, Миодраг Мића Јеремић је, практично, ударио темеље институције која, већ трећом генерацијом, означава врхунски квалитет ливења најмонументалнијих и најзначајнијих вајарских творевина.

Миодраг Мића Јеремић, мајстор уметничке душе, ђак свог ујака Властимира Ђорђевића, ливца код чувеног Милера из Беча, друговао је са највећим уметницима, вајарима и архитектама свог времена који су му, с пуним поверењем, препуштали финализацију својих монументалних дела.

У историју савремене Србије ушао је својим сјајним умећем ливења најзначајнијих скулптура које су временом постале симбол земље, Београда… Разиграни „Коњи врани“ Томе Росандића дојездили су пред палату Скупштине управо из ливнице Јеремића, на Вождовцу. Пуне три године најбољи ливци из иностранства јели су, спавали и сваке суботе примали плату код Миће Јеремића да би до танчина углачали прелепе коње чија снага већ седам деценија опстаје у свој величини. Чест гост уметничке ливнице Јеремић својевремено је био и Иван Мештровић чије су монументалне скулптуре са Вождовца бродовима отпремане у Америку.

– Миодраг Мића Јеремић је у свом занатско-уметничком раду следио принципе доброг домаћина коме је била дужност, али и част, да буде члан Занатске коморе. Тако је могао да се залаже и бори за права занатлија, високо цењених у оно доба – каже за Економетар Гордан Раденковић, директор Уметничке ливнице „Вождовац“.

Сима Роксандић, Сретен Стојановић, Петар Палавичини, Матија Вуковић, Дринка Радовановић, Тома Росандић, Мештровић само су нека од најугледнијих вајарских имена са простора наше и некадашњих југословенских земаља која су финални изглед својих чувених дела угледала управо у вождовачкој ливници. Бронзане скулптуре на постаментима широм планете само су код Јеремића могле да заблистају правим сјајем и лепотом.

Podelite ovaj tekst: