“Виртемберг” у Шумадији

Професор Милош Милојевић из Орашца 35 година гаји расне овце и каже да све што је до сада створио за себе и своју породицу, добио је од тог посла који доноси солидну зараду

virtermberg-u-sumadijiМилош Милојевић, дипломирани електроинжењер, пре 35 година купио је пет оваца познате немачке расе “виртемберг” и у родном Орашцу, како каже “из хобија и љубави”, започео њихово одгајање. У томе му је, на имању његовог деде Живојина, помогао отац Живота. У тору, на породичном имању у Орашцу, данас има 110 оваца и јагањаца, док је 90-их година прошлог века имао и до 150. У протекле три и по деценије широм Србије, земаља бивше Југославије, као и у Мађарску и Шведску, испоручио је више од 1.000 приплодних грла из свог стада.

На бројним пољопривредним сајмовима и изложбама на регионалном, републичком и међународном нивоу ове расне овце које седамдесетдвогодишњи професор Милојевић назива „медене“, освајале су прва и друга места, па је тако настала завидна колекција пехара, медаља, диплома и других признања. Професор Милојевић је и председник Удружења одгајивача оваца Србије и Удружења сточара општине Аранђеловац, а за његова искуства и успехе интересовале су се и иностране фарме, које су тражиле да им професор одржи стручна предавања и обучи особље за узгој оваца.

Током своје професионалне каријере, професор Милојевић је радио у предузећу “Магнохром” у Краљеву, затим као виши саветник, пуних 16 година, у Савезном извршном већу СФРЈ, а последње две деценије предавао је електротехнику у Техничкој школи “Милета Николић” у Аранђеловцу, одакле је и отишао у пензију. Нисам напуштао ’државну службу’, али сам одавно увидео да од професорског хлеба нема пуно вајде. Да би се на селу добро живело од узгоја оваца, требало је добро засукати рукаве и заборавити на радно време. То ми никада није било тешко, јер уложени труд доноси добру зараду – каже наш саговорник.

Објашњавајући успех у одгајању немачке расе оваца “виртемберг” у Шумадији, професор Милојевић истиче да је ово поднебље богомдано за овчарство.

– Свакодневна испаша, природни селен који се налази у трави коју овце једу, квалитетна изворска вода и чиста природа, мислим да су главни разлози за изузетну плодност и квалитет меса ових оваца. Током зимских месеци стадо је у топлим торовима и храним га сеном и зрнастом храном. Нема сумње да су ове моје ’шумадинке’ у свему напредније и квалитетније него у њи-ховој постојбини Немачкој. Тамо им њихови власници сваког месеца дају коктеле витамина, ’допинг’ храну и разне лекове, али то свакако не може да замени мајку природу – самоуверено вели Милојевић.

Podelite ovaj tekst: