Festival nacionalnih kuhinja u Novom Sadu

Na Trgu slobode u Novom Sadu organizovan je prvi Festival nacionalnih kuhinja “Food Planet”, koji traje od 27. aprila do 27. maja.

Crnogorska nacionalna jela

Novosađanima i gostima iz brojnih zemalja svakoga dana predstaviće se različite ambasade, sa hranom iz država koje predstavljaju u Srbiji. Gosti će probati specijalitete 30 različitih nacionalnih kuhinja, upoznati deo kulturne baštine tih zemalja i uživati u muzici.

Prvog dana festivala posetioci manifestacije su probali crnogorske nacionalne specijalitete i vina i imali su mogućnost da uživaju u tradicionalnoj muzici iz Crne Gore.

Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine grada Novog Sada je na otvaranju manifestacije rekao da je ovaj festival idealna prilika za Novosađane da bez putovanja upoznaju gastronomije pojedinih naroda.

“Sasvim je prirodno da se ovakav festival organizuje u Novom Sadu koji je multietnički grad i u kome ljudi žive i uživaju u specijalitetima srpske, mađarske, turske kuhinje. Ovo je prilika da se građani informišu iz kojih zemalja potiču jela kojima se hrane”, rekao je Jelušić.

Publika je probala čuveni njeguški pršut i vina iz vinarije “Plantaže 13. jul”.

Miodrag Kankaraš, generalni konzul Crne Gore predstavio je dva crnogorska nacionalna jela, kačamak pravljen sa sirom i priganice prelivene medom, koje je pripremilo Udruženje crnogoraca Vojvodine.

“Crnogorska kuhinja definisana je reljefom, prirodom i svime što ona nudi”, izjavio je Kankaraš.

Goste je pozdravio i Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe, koji je predstavio novo luksuzno izdanje magazina “Hello! Travel: Montenegro”.

Biljana Gavrić uručila je donaciju od 80.000 dinara Slavici Škrbić za Prihvatilište za odrasla i starija lica u Futogu

Biljana Gavrić, direktorka produkcije Ninamedije, u ime organizatora, uručila je donaciju od 80.000 dinara Slavici Škrbić, direktorki Gerontološkog centra, koja je namenjena Prihvatilištu za odrasla i starija lica u Futogu. Novac je sakupljen na aukciji skulptura koje su izradili studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu i vajari Galerije Matice srpske u toku “Festivala ljubavi”.

Na manifestaciji je nastupilo i Kulturno-umetničko društvo “Svetozar Marković” iz Novog Sada, koji su igrom i pesmom preneli duh Crne Gore i brojni umetnici iz susedne države.

Meksička kuhinja se predstavlja 28. aprila, a planirano je da publiku pozdravi Marco Antonio García Blanco, ambasador Meksika za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju. Programom je previđena igra plesača u meksičkim narodnim nošnjama, koju će izvesti omladinci iz Umetničkog centra Talija, a publika će uživati i u pikantnim meksičkim specijalitetima.

U ekskluzivnoj Miele Big kitchen (kuhinji) na Trgu slobode, Miele uređaje za kuvanje, pečenje, kuvanje na pari i hlađenje koriste profesionalni kuvari, koji pripremaju specijalitete sa svih svetskih meridijana.

Više informacija na Facebook stranici Food Planet i na sajtu www.foodplanet.rs Festival nacionalnih kuhinja, nakon uspešnih “Novosadskog Winter Festa” i “Festivala ljubavi” u Novom Sadu, organizuju kompanije Color Press Grupa i Ninamedia. Generalni pokrovitelji festivala “Food Planet” su kompanije Nectar, Miele i Hajneken.

Podelite ovaj tekst: