ФИРМА ЈОВИСТЕ: Компаније се данас деле на брзе и мртве

Када је једна странка отишла због тога што није могла да пронађе врата каква жели, нашао сам начин да понудим 2.650 модела улазних врата. Имам кооперанте који нам дају полупроизвод који ми дорађујемо и мислим да ни једна фирма у Србији нема такав избор – каже Синиша Мишановић, власник фирме „Јовистe“

Синиша Мишановић

У приземљу погона „Јовисте“ на ободу насеља Палић је живо, машине секу и обликују ПВЦ профиле, састављају се рамови, ужурбана радна атмосфера. Изнад, у канцеларији директора и власника, Синиша Мишановић дочекује госте речима да би му био кратак дан и од 30 часова.

Када изложи своје пословне циљеве јасно је да сваки минут дана мора да испланира. Овако како сада изгледа компанија, зацртао је у својим плановима још пре једанаест година када је основао фирму.

Почетак је, као и у већини случајева, био праћен лутањима, која су ипак донела искуство у трговању и схватању захтева тржишта. Почео је са трговином прозорима, али је схватио да је будућност у производњи.

„Ни данас ми није јасно како смо добили први кредит од 20 хиљада евра, и без хипотеке и без обезбеђења. Али, то је значило да ми морамо да производимо и продамо, јер није било другог начина да вратимо кредит. Непрестано сам истраживао шта тржиште тражи“, прича Синиша Мишановић за Економетар.

Први и једини производ били су прозори. Након тога почео је да производи и врата, па ролетне, комарнике, док није стигао до 350 артикала у понуди. Синиша Мишановић није могао да дозволи да потенцијални купац његову фирму напусти незадовољан јер му није понуђен довољан избор.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Процена штета путем апликације
  • Подршка развоју пољопривреде
  • Нови кампус Интернационалне школе у Београду
  • Бритaнци зaинтeрeсoвaни зa улaгaњa у Србиjи
  • EНTOНИ J. MEJO И НATAН НOИРA: ЊИХOВO ВРEME (2): Како су прeдузeтници постали мaгoви мaркeтингa
  • Следећи број Економетра излази 3. јула 2018.
Podelite ovaj tekst: