FISKALNI SAVET: Vlada bi, praktično, dobila potpunu diskreciju za usklađivanje penzija

Fiskalni savet Republike Srbije je 20. septembra objavio analizu u kojoj negativno ocenjuje predložene zakonske izmene kojima se, pored ukidanja Zakona o privremenom smanjenju penzija, ukida i formula za usklađivanje penzija i Vladi daje diskreciona mogućnost da isplaćuje „novčano uvećanje“ uz penziju.

Kako se navodi, “Predlog da se ukine formula za usklađivanje penzija bi ugrozila predvidivost koja karakteriše evropske penzijske sisteme, čime bi se penzijski sistem Srbije degradirao na nivo najnestabilnijih sistema u zemljama Severne Afrike i Bliskog istoka. Takođe, predlog da se uvede diskreciona mogućnost Vladi da isplaćuje ‘novčano uvećanje’ uz penziju nije u skladu sa principima penzijskog osiguranja i krši principe odgovorne socijalne politike. Otuda predlažemo da se zakonske izmene povuku kako ne bi došlo do ugrožavanja jednog od ključnih ekonomskih i društvenih sistema u Republici Srbiji”, konstatuje se u analizi Fiskalnog saveta.

Iz pomenute analize Fiskalnog saveta prenosimo deo koji se odnosi na uvođenje diskrecionog novčanog uvećanja uz penziju.

***

Članovi Fiskalnog saveta: Vladimir Vučković, Pavle Petrović i Nikola Altiparmakov

Predlog zakona omogućuje Vladi Srbije da diskreciono odlučuje o isplati „novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju“. Tako se predlaže (Član 37) da u „uslovima postojanja fiskalnog prostora“ Vlada Srbije diskreciono može odlučivati o uslovima, visini i dinamici isplate „novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju“ i opredeli sredstva do „0,3% BDP na godišnjem nivou“ za ovu namenu. Ovaj predlog je problematičan i kontraproduktivan po više osnova koje ćemo objasniti u nastavku teksta.

Urušavanje sistema

Novčano uvećanje uz penziju bi podrilo integritet i principe na kojima sistem penzijskog i invalidskog osiguranja decenijama funkcioniše u Srbiji.

Usvajanjem Zakona o osiguranju radnika 1922. godine (u okviru tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca) ustanovljen je sistem penzijskog i invalidskog osiguranja po kome iznos penzije zavisi od iznosa uplaćenih doprinosa tokom radnog veka. Na ovaj način Srbija se priključila većini zemalja kontinentalne Evrope koje su odlučile da prate primer Bizmarkove Nemačke i uvedu sistem penzijskoinvalidskog osiguranja koji pretpostavlja čvrstu vezu između uplaćenih doprinosa tokom radnog veka i visine penzije u starosti.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • METALAC DOMAĆIN PANELA INDUSTRIJA 4.0 – NOVA INDUSTRIJALIZACIJA SRBIJE: Inoviraj, automatizuj i digitalizuj – ili te nema
  • SAP WEST BALKANS O REŠENJIMA ZA UPRAVLJANJE KOMPANIJAMA Veštačka inteligencija će regrutovati kandidate za posao
  • ISKOSA GLEDANO: Žene i deca
  • ARTUR TUREMKA, GENERALNI DIREKTOR ZA TRŽIŠTA BALKANA, MASTERCARD Beskontaktna tehnologija u Srbiji raste 154 odsto godišnje
  • POSLOVNA SAZNANJA: Koliki može biti vaš subjektivni osećaj stresa
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (5): Kako se i kada pravi zaokret u poslovanju
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2018.
Podelite ovaj tekst: