UGOVORI ZA JPP: Javno-privatno partnerstvo značajan pokretač razvoja Moskve

Prestonica Rusije je lider po stepenu razvijenosti saradnje velikih kompanija i gradske vlasti. Privatne firme nabavljaju i održavaju vagone za moskovski metro, grade puteve, učestvuju u programu renoviranja stambenih zgrada, obnavljaju kulturne ustanove i zakupljuju gradske poslovne prostore po povlašćenim cenama

Jedna od moskovskih saobraćajnica

Izgradnja severne obilaznice do Kuznjecki avenije, završetak saobraćajnog prstena oko Moskve, razvoj međunarodnog naučnoposlovnog centra Skolkovo, obnova stadiona FK Dinamo, najvažniji su projekti koji se realizuju u Rusiji u obliku javno-privatnog partnerstva. Ovaj oblik ulaganja ostvaruje se u oblasti obrazovanja, transporta, zdravstva, nauke i infrastrukture. Potpuno očekivano, Grad Moskva je lider Rusije po stepenu razvijenosti saradnje velikih kompanija i gradske vlasti. Privatne firme nabavljaju i održavaju vagone za moskovski metro, grade puteve, učestvuju u programu renoviranja stambenih zgrada, obnavljaju kulturne ustanove i zakupljuju gradske poslovne prostore po povlašćenim cenama.

Od 2013. do 2015. godine Moskva je zaključila ugovore o javno-privatnom partnerstvu vredne 575 milijardi rubalja, tačnije 9,5 milijardi dolara, podaci su gradskih vlasti. Jedan od najvažnijih projekata je izgradnja severne obilaznice do Kuznjecki avenije, vredne 633 miliona dolara. Reč je o jednoj od najvažnijih gradskih saobraćajnica koja će biti dugačka gotovo 11 kilometara i povezivaće Moskovski međunarodni biznis centar sa svim ostalim značajnim saobraćajnicama. Za ostvarenje ovog posla potpisan je ugovor o koncesiji sa Novom kompanijom za koncesiju (New concession company), koja je deo ruske velike firme „Lider” koja je u vlasništvu Jurija Kovalčuka, poznatog ruskog biznismena koji je, prema izveštavanju medija, blizak sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Ova saobraćajnica bi trebalo da bude gotova do 2020. godine, a ugovor uključuje održavanje novog puta u narednih 35 godina. Put će biti kompletno izgrađen na račun investitora koji će biti odgovoran za njegovo projektovanje i naplatu putarine. Kada put bude gotov, njime će moći da se preveze čak 40.000 automobila svakog dana. Saobraćajnica će imati četiri trake, a prosečna brzina kretanja automobila iznosiće 100 kilometara na čas, što nije malo jer ova ulica prolazi kroz sami centar grada.

Izgradnje severne obilaznice do Kuznjecki avenije je primer da se prvi put u Rusiji saobraćajnica gradi bez novca iz budžeta. Pritom moskovska vlada, kako tvrde njeni predstavnici, investitoru nije pružila nikakve garancije profitabilnosti projekta. Ipak, procenjeno je da će uloženi novac početi da se vraća za oko 15 godina.

Jedan od veoma važnih projekata koji je ove godine završen jeste obnova stadiona fudbalskog kluba Dinamo, koji je na proteklom Svetskom prvenstvu zablistao u punom sjaju.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • METALAC DOMAĆIN PANELA INDUSTRIJA 4.0 – NOVA INDUSTRIJALIZACIJA SRBIJE: Inoviraj, automatizuj i digitalizuj – ili te nema
  • SAP WEST BALKANS O REŠENJIMA ZA UPRAVLJANJE KOMPANIJAMA Veštačka inteligencija će regrutovati kandidate za posao
  • ISKOSA GLEDANO: Žene i deca
  • ARTUR TUREMKA, GENERALNI DIREKTOR ZA TRŽIŠTA BALKANA, MASTERCARD Beskontaktna tehnologija u Srbiji raste 154 odsto godišnje
  • POSLOVNA SAZNANJA: Koliki može biti vaš subjektivni osećaj stresa
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (5): Kako se i kada pravi zaokret u poslovanju
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2018.
Podelite ovaj tekst: