Fond za inovacionu delatnost podržao delatnost 12 inovativnih rešenja za suzbijanje efekata pandemije

Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća čiji je cilј suzbijanje efekata pandemije izazvane korona virusom

Izdvojeno 53 miliona dinara za finansiranje projekata

U kratkom periodu biće razvijeno i dostupno za korišćenje 12 rešenja, poput prvog srpskog respiratora, nove vrste zaštitne maske sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu, kabine za dezinfekciju koja je namenjena upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa, mobilni pult za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju, prenosivi ozonizatori za brzu i bezbednu dezinfekciju objekata od kritičnog značaja.

Po stupanju na snagu vanrednog stanja u Republici Srbiji, u ponedelјak 16. marta, a na inicijativu kabineta Predsednice Vlade Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost je u rekordnom roku pripremio i u utorak 17. marta objavio javni poziv.  Zbog neophodnosti brzog odgovora na novonastale izazove, poziv je bio otvoren do 24. marta 2020. godine.

I pored kratkog vremenskog perioda, pristiglo je oko 300 predloga inovativnih projekata, što je pokazalo visok potencijal naših inovativnih preduzeća, ali i značaj finansijske podrške kao još jedne u nizu mera Vlade Republike Srbije za suzbijanje efekata izazvanih pandemijom. Imajući u vidu urgentnost reagovanja, nezavisna Ekspertska komisija Fonda je dala prioritet onim rešenjima za koja je procenjeno da mogu stvoriti najrelevantniji, najbrži i strateški važan odgovor na konkretne probleme.

Razvoj lekova i vakcina nisu bili predmet ovog javnog poziva. Javni poziv je bio namenjen malim i srednjim preduzećima, sa već razvijenim prototipovima, proizvodima, uslugama i tehnologijama koji mogu biti skalirani u kratkom vremenskom periodu i postati dostupni za primenu u suzbijanju posledica nastalih pandemijom. Iznos podrške po pojedinačnom projektu je do šest miliona dinara.

Fond za inovacionu delatnost se zahvalјuje svima koji su se u rekordno kratkom roku odazvali ovom javnom pozivu i stavili na raspolaganje ideje, rešenja i resurse za suzbijanje efekata pandemije i time pokazali spremnost da brzo reaguju u kritičnim situacijama.

Podelite ovaj tekst: