„Gasprom njeft“ i Emir Kusturica predstavlјaju Festival ruske muzike Kustendorf CLASSIC

U etno-selu Drvengrad opet su se sastali nadareni mladi muzičari da uzmu učešće u muzičkoj manifestaciji koja se svake godine održava uz podršku kompanije „Gasprom njeft“

Aleksandar Dibalj i Emir Kusturica

Od 10. jula, tokom tri dana, učenici muzičkih škola i studenti akademija iz Rusije, Srbije i Belorusije se nadmeću u veštini interpretiranja ruske klasične muzike. Veštinu izvođenja takmičara, složenost i originalnost repertoara ocenjuje autoritativni žiri čiji su članovi rektor Beloruske državne muzičke akademije Ekaterina Dulova, srpski kompozitor Anja Đorđević i profesor Kralјevskog konzervatorijuma u Briselu Aleksandar Madžar.

Prema ustalјenoj tradiciji, glavni događaj programa festivala Kustendorf CLASSIC su nastupi svetski poznatih zvezda, među kojima se ove godine ističe znameniti violista Jurij Bašmet, kao i bariton Marijinskog teatra Vasilij Gerelo.

„Festival ruske klasične muzike je najistaknutiji projekat našeg programa “Rodni gradovi” u Srbiji. Atmosferu kreativne slobode koja preovladava na festivalu stvara pre svega ovo selo koje je sagradio Emir Kusturica. Ovde je majstor stvorio zonu u kojoj nema konvencija, gde su svi jednaki i svi su talentovani. Ubeđen sam da ćemo ove godine ponovo biti svedoci emotivnog događaja koji će stvoriti neponovlјivu atmosferu muzičkog praznika za sve, a mladi muzičari će imati priliku da nastupaju na istoj sceni sa svetskim zvezdama ”, rekao je Aleksandar Dibalј, član Upravnog odbora Gasprom njefta.

„Drvengrad će opet ugostiti najdraže goste – mlade muzičare koji će tek zakoračiti u svet velike umetnosti. Ovo je veoma uzbudlјivo, ali i veoma važna stvar – izbor kreativnog puta, otiskivanje u potragu za sopstvenom vizijom sveta, koja je određena jedinstvenim rukopisom pravog majstora. Veoma sam ponosan što pomažemo nadarenoj deci iz Srbije, Rusije, Belorusije i veoma sam srećan što to radimo zajedno sa našim velikim prijatelјima iz Gasprom njefta “, naglasio je Emir Kusturica.

Muzički festival ruske muzike Kustendorf CLASSIC (do 2018. pod nazivom Bolјšoj) održava se pod vođstvom svetski poznatog reditelјa Emira Kusturice u zaseoku Drvengrad u selu Mokra Gora (Srbija) od 2013. godine (takođe se zove i Mećavnik). „Gasprom njeft“ je od osnivanja generalni partner projekta i organizuje izbor učesnika u Rusiji i Belorusiji. Nјegov glavni cilј je da podrži mlade talente iz muzičkih škola i akademija Srbije, kao i mlade talente iz Rusije i Belorusije.

Tokom četiri godine ruski predstavnici u takmičarskom programu Kustendorf CLASSIC su od 7 došli do 25 učesnika. 2019. godine mladi izvođači iz Belorusije po prvi put učestvuju u takmičarskom programu. Na čelu izborne komisije je zaslužni umetnik Rusije, pijanista Jurij Rozum. 25 mladih muzičara iz Rusije i 4 iz Belorusije, koji su zahvalјujući programu društvenih investicija „Rodni gradovi“ došli na festival u Srbiji, odabrani su da učestvuju u takmičarskom programu festivala. Glavne nagrade festivala su Zlatna, Srebrna i Bronzana “matrjoška”. Upravo “matrjoška”, “načinjena” od nota – središte je vizuelne koncepcije Kustendorf CLASSIC-a, što reflektuje jedinstvo kulturnih vrednosti dva slovenska naroda – naroda Rusije i Srbije. Važno je napomenuti da su lutke matrjoške napravlјene u Jekaterinburgu, domovini Uralskih majstora i gospodarice Bakarne planine, u regionu gde je proizvodnja suvenira od kamena i metala tradicionalni zanat. Drvengrad se nalazi na nadmorskoj visini od 1.600 metara u planinskom području Zlatibora (Nacionalni park Mokra Gora) u Srbiji i predstavlјa arhitektonski projekat Emira Kusturice. Etno-selo je napravlјeno za potrebe snimanja filma “Život je čudo”. Reditelј je ulicama i građevinama u ovome selu dao neobične nazive koji su vezani za poznate lјude: ulica Novaka Đokovića, Maradona, bioskopska sala Stenli Kjubrik, Trg Nikite Mihalkova, Kuća Dostojevskog. Kaldrmisane ulice, brvnare i crkvica – sve to stvara predivnu atmosferu u Drvengradu, koji je u dane Kustendorf CLASSIC festivala skladno dopunjen klasičnom muzikom.

 

Podelite ovaj tekst: