Giorgi Avaliani: Klijent i agencija uvek treba da budu na istoj strani

PR tekst

Giorgi Avaliani, creative director, Leavingstone (Tbilisi, Gruzija) biće keynote predavač o temi „Creative Confidence na ovogodišnjem festivalu KAKTUS 2018, koji će biti održan 12. i 13. novembra u hotelu Hajat. Tim povodom, objavljujemo intervju sa njim o (ne)realnim očekivanjima, u kom momentu znate da radite pravu stvar i šta raditi kada kampanja krene naopako.

Giorgi Avaliani

Da li smatrate da nagrade stvarno pomažu u zadržavanju starih i dobijanja novih klijenata ili su u pitanju nerealna očekivanja?

Nemilosrdna je borba za nagrade u oblasti oglašavanja. Nagrade privlače pažnju, otvaraju puno vrata, odlični su suveniri i mogu vam pomoći da pronađete mnogo prijatelja, ali stvarno ne govore puno o tome koliko će vaša sledeća ideja biti sjajna… Odlične su za samopouzdanje i lajkove na Facebook-u, iako „kreativno“ stvarno ne garantuju ništa za klijenta ili za tim. Uglavnom nagrade su samo barijere preko kojih vaše ideje moraju da pređu da bi se kvalifikovali kao pristojne, i to je to. Što se tiče klijenata, posao i sam proces je taj koji koji ih okupira, više od nekoliko sjajnih statua koje se i ne razlikuju od bilo kojih drugih statua.

U kom momentu u karijeri stvarno znate da li radite pravu stvar ili ne?

U ovom trenutku ne postoji ispravno ili pogrešno, ja samo isprobavam razne stvari, radim na što više zadataka koliko mogu. Tražim mesto gde je mojim „demonima“ najprijatnije, i mogu da budu ono što jesu.

Šta radite kada nešto pođe naopako tokom kampanje,  molimo vas navedite primere? Koliko je važno poverenje klijenta u agenciju u tom trenutku?

„Šta?“ i „kada?“ lepa su pitanja koja se postavljaju u toku pravljenja rasporeda kampanje, ali ukoliko se sve strane ne slože oko pitanja „zašto?“ ništa nema smisla. Uvek počinjemo sa ovim, ne samo tokom procesa osmišljavanja kampanje, već ponekad i na svakom sastanku. Kada stvari ne idu na način na koji želimo, sednemo, detaljno raspravimo o ovome i vidimo kako se odnosi na originalno „zašto?“. Tokom kampanje, klijent i ja se borimo na istoj strani, tako da i odluke treba da se dele. Nema drugog načina. Nemojte romantizovati probleme – ako postoji nešto što ne možete rešiti, uvek možete „izmisliti“ novi problem sa efikasnim rešenjem.

Da li ideja postoji bez egzekucije?

Šala je čista ideja, izvršava se negde u neuronima, stvara alternativnu stvarnost samo na trenutak da prevari mozak i izmami osmeh. Mislim da je humor jedini gde i dalje možemo imati ideje bez realizacije, dok ostatak ideja da bi zaživele, moramo imati beskrajne sastanke i konferencijske pozive na daljinu.

Koji je glavni trend u kreativnoj industriji u Gruziji ove godine?

Chacha (gruzijska domaća vodka) i malo preispitivanja sebe. Postajemo malo dosadni, pa preispitujemo uobičajene metode. Zaboravite sve, uzmite laptop u ruke postavite prioritete jasno i pustite mašti na volju. Sa puno hrabrih, revolucionih stvari koje se događaju u gruzijskoj modi, muzici, filmu, kreativci u komunikacionoj industriji ne bi trebalo da zadržavaju kreativnost. Pravedno se borimo za naše mesto u avangardnoj kulturi, izlaženjem van okvira postojećeg načina razmišljanja društva i redefinišemo osnovni jezik poslovanja. Chacha uglavnom služi za podmazivanje takvih ideja ili kao raketno gorivo kada nam trebaju ideje da dostignemo zvezde.

Šta možemo očekivati od vaše prezentacije na festivalu Kaktus 2018?

Mnogo roze boje.

Podelite ovaj tekst: