Gorenje na korak do strateškog partnera

Kineska grupa Hajsens odabrana je za najboljeg od tri ponuđača od strane upravnog odbora Gorenja d.d.

Hajsens je ponudio cenu od 12 evra po akciji za preuzimanje, ali proces još uvek nije završen. Da bi Hajsens zaista i postao vlasnik, potrebno je da u roku od 15 dana objavi nameru preuzimanja 50% + jedne akcije Gorenja, i neophodno je da vlasnici 50% + jedne akcije pristanu da prodaju svoje akcije po toj ceni, saznajemo iz Gorenja.

Analitičari ocenjuju da je ponuda Hajsensa iznenađujuće visoka, što je rezultat velikog interesovanja kineskih kompanija za tržište EU i odlične pozicije koju Gorenje zauzima u industriji kućnih aparata.

Gorenje je prošle godine ostvarilo prihod od 1,31 milijarde evra, što je četiri odsto više nego 2016, dok je neto dobit iznosila 1,2 miliona evra, a za ovu godinu planira povećanje prodaje za deset posto. Kompanija zapošljava 11.000 radnika, ima proizvodne kapacitete u tri zemlje, Sloveniji, Srbiji i Češkoj, a razvojne centre u Švedskoj, Holandiji, Sloveniji i Češkoj. Gorenje prodaje svoje proizvode u Nemačkoj, Rusiji, Holandiji, Skandinaviji, zemljama Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, Sjedinjenim američkim državama, Australiji, Izraelu, Brazilu i Čileu.

Podelite ovaj tekst: