Gorenje Valjevo će biti centar za rashladnu tehniku Hisense Grupe u Evropi

Gorenje Grupa, koja je od prošle godine u većinskom vlasništvu kineske Hisense Grupe, predstavila je rezultate poslovanja valjevske fabrike u 2018. godini i razvojne planove prema kojima će u narednom periodu Gorenje Valjevo postati centar za rashladnu tehniku Hisense Grupe u Evropi

Menadžment Gorenja sa predstavnicima lokalnih medija

„Prošlogodišnjim strateškim vlasništvom sa Hisense Grupom, liderom u proizvodnji elektronike i aparata za dom na azijskom tržištu, postavili smo temelje za još snažniji razvoj. Ovo partnerstvo omogućiće pristup novim tržištima i podsticaj stvaranju novog proizvodnog portfolija, uz očuvanje i jačanje prisutnosti strateški važnih proizvoda i brendova Gorenje Grupe na postojećim i budućim tržištima“, istakla je Stanka Pejanović, članica uprave Gorenja, i dodala da se u skladu sa daljim razvojnim planovima očekuje i unapređenje poslovanja u Srbiji.

„Valjevska fabrika koja trenutno zapošljava više od 1.300 ljudi u protekloj godini prihodovala je više od 17 milijardi dinara od prodaje rashladnih uređaja na tržištima Srbije, Nemačke, Rusije, Češke i Mađarske. U ovoj godini očekuje nas selidba proizvodnje svih frižidera i posebne linije ugradnih frižidera iz Velenja u Valjevo koja bi trebalo da bude završena u aprilu. Ukoliko tome dodamo i izgradnju nove proizvodne hale na prostoru nekadašnje fabrike Elind, Gorenje Valjevo će u narednom periodu postati centar za rashladnu tehniku Hisense Grupe u Evropi“, poručio je Simon Kumer, direktor Gorenja Valjevo.

Izgradnja nove proizvodne hale kapaciteta 750.000 uređaja godišnje trebalo bi da počne tokom naredne godine, angažovanjem lokalnih dobavljača, a nakon puštanja u rad krajem 2020. upošljavaće dodatnih 1.000 radnika. Od 1. aprila Gorenjem Valjevo će rukovoditi novi direktor iz Srbije, Dejan Milutinović.

Kolektivni ugovor – garant dugoročne stabilnosti i sigurnosti

U decembru 2018. godine potpisan je trogodišnji kolektivni ugovor između kompanije Gorenje Srbija i Samostalnog sindikata metalaca Srbije – Sindikata „GORENJE DOO Valjevo“ i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata – Sindikata „ASNS GORENJE“ Valjevo.

„Ovo je prvi kolektivi ugovor zaključen na nivou kompanije i predstavlja sporazum dve strane, za razliku od Pravilnika o radu koji jednostrano donosi i menja sam poslodavac. Za radnike fabrike i predstavnike sindikata on znači veća prava, a za sve strane i dodatnu sigurnost“ –  istakla je Stanka Pejanović.

Novine koje donosi kolektivni ugovor odnose se na povećanje osnovne plate, regresa, naknade za topli obrok, godišnje usklađivanje plate za procenat porasta maloprodajnih cena u Srbiji u prethodnoj godini, dodatne dane godišnjeg odmora za različite kategorije zaposlenih, plaćeno odsustvo, noćni rad i rad u vreme praznika, dodatno osiguranje i brojne druge benefite. Ovaj ugovor predstavlja dobru osnovu za nastavak društvenog dijaloga i garant dugoročne društvene stabilnost i budućih investicija.

Podrška lokalnoj zajednici kroz društveno-odgovorno poslovanje

Kao društveno-odgovorna kompanija, Gorenje je od početka svog poslovanja usmereno na negovanje dobrih odnosa sa zajednicama u kojima posluje. U prethodne četiri godine u Valjevo je uloženo 220.000 evra kroz podršku lokalnim sportskim klubovima, kulturnim institucijama, dobrotvornim organizacijama i pojedincima.

U narednom periodu, pored najavljenog otvaranja novih radnih mesta, kompanija će u sklopu projekta dualnog obrazovanja u Srbiji, u valjevskoj fabrici nastaviti unapređeni program prakse za srednjoškolce i studente, koji će biti u prilici da steknu neophodno iskustvo, uz mogućnost daljeg profesionalnog i ličnog razvoja upravo u Gorenju.

Kompanija je izuzetno posvećena i brizi o zaštiti životne sredine poštujući najviše evropske standarde i regulativu u ovoj oblasti, uz adekvatno upravljanje otpadom i racionalno korišćenje resursa.

Podelite ovaj tekst: