„Grčki vikend “ prvi put u Beogradu 14. i 15. maja

Pod pokroviteljstvom Ambasade Grčke u Beogradu, Helenskog privrednog udruženja Srbije, Grčke Turističke Organizacije, Grada Beograda, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda, 14. i 15. maja u Beogradu biće održan „Grčki vikend“. Reč je o jedinstvenom sajamsko-festivalskom događaju koji se organizuje po prvi put i koji za cilj ima da promoviše grčku kulturu, muziku i gastronomsku ponudu u cilju povezivanja i jačanja već tradicionalno dobrih odnosa između  Srbije i Grčke.

grcki-vikend“Grčko-srpski odnosi su zasnovani na čvrstim temeljima, utvrđenim kroz dugogodišnje istorijske veze između dva naroda, koji su vodili zajedničke bitke i koji su prošli kroz slična iskustva tokom vekova. Dinamika grčko-srpskih odnosa nastavlja da se razvija na osnovu naše bliske političke, kulturne i privredne saradnje, kao i čvrste podrške Grčke integraciji Srbije u zajedničku evropsku porodicu. Predstojeća manifestacija oslikava te snažne veze između dva prijateljska naroda”, rekao je danas na konferenciji za medije Charalambos Kounalakis, opunomoćeni ministar za ekonomsko trgovinske odnose Ambasade Grčke.

„Već niz godina,Grčka je za Srbe najpopularnija destinacija za odmor“, rekla je Sofia Lazaridou, direktorka Kancelarije grčke nacionalne turističke organizacije i dodala, „svake godine imamo tu sreću da ugostimo više od 800.000 Srba. Interesovanje za odmor u Grčkoj ove godine je posebno povećano i rezervacije se odvijaju veoma dobro. Sve ukazuje na to da će ovogodišnja sezona biti završena povećanjem turističkog kretanja ka Grčkoj, od najmanje 20 odsto.“

“Helensko privredno udruženje Srbije postoji već 13 godina i jedno je od najvećih investicionih grupa u Srbiji. Okuplja blizu 80 grčkih i srpskih, malih, srednjih i velikih preduzeća koja posluju u Srbiji i zapošljavaju više od 20.000 ljudi. Najveći broj članica udruženja su u Srbiji od osnivanja, što potvrđuje da grčke kompanije imaju dugoročne planove na srpskom tržištu i predstavljaju stabilnog privrednog partnera Srbije“, naglasio je Zafiris Lampadaridis, predstavnik Helenskog privrednog udruženja i generalni direkto hotela „Excelsior“.

„Grčki vikend okupiće veliki broj privrednih subjekata iz Grčke.Nadamo se da će domaće kompanije prepoznati ovu manifestaciju kao sjajnu mogućnost da među njima pronađu svoje buduće partnere i na taj način obezbede svoje prisustvo na grčkom tržištu,“ izjavila je Tijana Maljković, sekretar za privredu Grada Beograda i dodala da Grad Beograd ima odlične odnose sa Atinom i Solunom koji se još dodatno učvršćuju organizacijom Grčkogvikenda.

Posetioci „Grčkog vikenda“ imaće mogućnost da na beogradskom Trgu Republike uživaju u  mirisima, ukusima i zvucima Grčke. Očekuje se nastup međunarodno poznatog folklornog ansambla „Likio Elinidon“ iz Larise uz pratnju benda „Model Way“. Zatim nastupi poznatih didžejeva Kizami i Marchez i buzuki benda „Pinios Orchestra“ U čast „Grčkog vikenda u Narodnom pozorištu biće izvedena „Antigona“, dok će Pozorište na Terazijama igratipopularne mjuzikle „Grk Zorba“ i „Mama Mia“.

Podelite ovaj tekst: