Grof Radovan Dudvarski: Strast kojoj je teško odoleti

Ekskluzivno za Magazin Biznis

Tržište antikviteta je specifično i kroz njega se mogu pratiti društvena kretanja, tokovi novca, ali i ljudske sudbine. I dok su Japanci spremni da izdvoje najviše novca za nabavku antikviteta iz Evrope, Rusi su obazriviji kupci

Grof Radovan Dudvarski

Antikviteti – svedoci minulih vremena i nekog drugog načina života. Neprocenjive vrednosti, kako za one koji ih poseduju, tako i za one koji bi želeli da ih imaju. Neki iz ljubavi prema istoriji umetnosti i dizajnu, umeću starih majstora i toplini koju poseduju, drugi iz želje da kupovinom nekog predmeta sa umetničkom oznakom pokažu svoj životni i poslovni uspeh. I jedni i drugi u svetu se mogu videti na aukcijama koje organizuju velike i poznate aukcijske kuće. Grozničavo se nadmeću za željeni predmet, ne žaleći novac.

Kod nas je situacija drugačija. Umetničke predmete i antikvitete možete kupiti uglavnom na sajmovima antikviteta ili u specijalizovanim antikvarnicama. I po mnogo, mnogo nižim cenama.

Magistar ekonomskih nauka, dugogodišnji direktor finansija na Prirodnomatematičkom fakultetu, antikvar iz ljubavi, naglašava da je tržište antikviteta specifično i da se kroz njega mogu pratiti društvena kretanja, tokovi novca, aliZa antikvare kažu da su trgovci posebnog kova. Grof Radovan Dudvarski, potomak jedne od najstarijih plemićkih porodica sa teritorije nekadašnje Vojne krajine, odlučio se da ovom poslu da i neku drugu dimenziju. Ne poseduje klasičnu prodavnicu starina, ne izlaže svoje eksponate na sajmovima. U svom domu okružen je antikvitetima, tako da imate utisak da ste na nekoj izložbi. Njegovi kupci su poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života, poslovni ljudi, ambasadori. Svaki eksponat koji je izložen ima svoju priču, koju je grof Dudvarski spreman da podeli sa svojim gostima. Umetnički predmeti kojima je okružen potiču iz Vojvodine, Beča, Pešte, Rusije, a datiraju iz nekoliko perioda: od renesanse, baroka, rokokoa, Luja V, Luja VI, ampira, Napoleona III, alt dajča, do epohe secesije i art dekoa. Svakome ko je u prilici da pogleda kolekciju grofa Dudvarskog može se dogoditi da postane zaljubljenik u antikvitete – a to je ljubav i strast kojoj je teško odoleti.

Opširnije u štampanom izdanju

 

Podelite ovaj tekst: