Iskosa gledano: Pošto optimizam?

I NAD MARKETINGOM IMA MARKETING: Zanimljivo da to ovim našima nije palo na pamet. Da nam iz našeg džepa plate kampanju za širenje optimističkog gledanja na belu šengensku listu, Koridor X, posao sa Fijatom, prezaposlene članove porodice svih izbornih komisija.

Piše: Ruža Ćirković

Od totalne blamaže sa takvom idejom makedonske komšije spasio je univerzalni balkanski lek: raspisivanje predsedničkih i lokalnih izbora. Mada je izgledalo da će, posle uredno raspisanog tendera, više od sto hiljada evra plaćenu vladinu kampanju za širenje optimizma u makedonskom susedstvu, sve sa jednim antički kovrdžavim tipom koji ne ostavlja sumnje o svom imenu i prezimenu, oduvati tamošnji Albanci nezadovoljni što u tom kovrdžavom spotu, uinat Grcima, njih nema. Umesto da zbog toga budu srećniji nego zbog iskrenog haškog prijateljstva prvog registrovanog makedonskog predsedničkog kandidata Ljube Boškoskog i bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. Bivšeg makedonskog ministra unutrašnjih poslova Boškoskog, Haški sud, u kome je u Ramušu Haradinaju i neverovatno talentovanom slikaru Anti Gotovini našao prijatelje do groba, što se za u Hagu svojevremeno najboljeg pevača Slobodana Miloševića nikako ne bi moglo reći, oslobodio je optužbi za prekomernu upotrebu sile u Albancima naseljenom selu Aračinovo kraj Skoplja, za vreme incidenta iz 2001. godine. Ova lepa sećanja na haške dane Boškoski rado deli sa novinarima i oduševljenim pristalicama širom Makedonije.

Spot koji je Vlada Makedonije sve do raspisivanja izbora emitovala po svim kanalima, uz višeminutne prekide filmova, napravio je makedonski umetnik Milčo Mančevski i u njemu se pojavljuje već nesumnjivo prepoznati Aleksandar Makedonski zamišljen nad nerazumevanjem sveta koji je „samo hteo da oslobodi“, ali, pred nadiranjem neprijatelja sa svih strana, naoružan verom u svoje oduke i svoj narod. Za Aleksandrom, ekranom teče dozlaboga dug i dosadan tekst koji Makedonce kuraži da uče, samo uče, da kad rade, ma šta da rade, to rade samo najbolje, a završava se pokličem „Ne zaboravi! Ti si deo Makedonije. Makedonija je deo tebe. Ti si Makedonija“. Makedonci su, po oceni sopstvene vlade, u deficitu sa optimizmom jer je Grčka sprečila da budu primljeni u NATO.

Ideja je toliko glupa da je prosto sjajna i našim stručnjacima za politički marketing verovatno nije dopala pameti samo
u nedostatku lika koji bi za domaće većinsko stanovništvo bio dovoljno nesporan, a oko koga bismo se sa nekim od naroda u susedstvu otimali. Pao mi je na pamet Kraljević Marko, ali i on je već ranije pao na pamet Makedoncima, koji su mu u rodnom Prilepu otvorili i muzej.

Opširnije u štampanom izdanju

 

Podelite ovaj tekst: