Hakovanje dnevne sobe

Popularni povezani kućni uređaji za zabavu predstavljaju pravu sajber-pretnju sigurnosti zbog ranjivih tačaka u svom softveru i nedostatka osnovnih sigurnosnih mera, kao što su jake podrazumevane administratorske lozinke i enkripcija internet-konekcije

Analitičar sigurnosti kompanije Kaspersky Lab, Dejvid Džakobi (David Jacoby) sproveo je istraživački eksperiment u sopstvenoj dnevnoj sobi kako bi saznao koliko je siguran njegov dom u smislu sajber-sigurnosti. On je ispitao kućne uređaje za zabavu kao što su skladišta povezana sa mrežom (network-attached storages, NAS), smart televizori, ruter, blu-ray plejer itd., kako bi otkrio da li su ovi uređaji podložni sajber-napadima. I ispostavilo se da jesu.

– Potrebno je da kako pojedinci, tako i kompanije, razumeju sigurnosne rizike koji okružuju povezane uređaje. Takođe, moramo imati na umu da naše informacije nisu bezbedne samo zbog toga što imamo jaku lozinku, i da postoji niz stvari koje nismo u mogućnosti da kontrolišemo. Bilo mi je potrebno manje od 20 minuta da pronađem i potvrdim izuzetno ozbiljne ranjive tačke u uređaju koji deluje bezbedno – rekao je Dejvid Džakobi.

Kako biste otežali posao hakerima Kaspersky savetuje da svi vaši uređaji budu ažurirani najnovijim ažuriranjima sigurnosti i firmvera i da se obavezno uverite da su podrazumevano korisničko ime i lozinka promenjeni.

Podelite ovaj tekst: