IMMOFINANZ širi evropski STOP SHOP portfolio kupovinom ritejl parka u Italiji

Ulaskom na tržište Italije IMMOFINANZ upravlja sa više od 100 STOP SHOP ritejl parkova u 10 evropskih zemalja. Sa investicijom od oko 250 miliona evra, planirano je 10 novih italijanskih STOP SHOP lokacija do 2024. godine. Daljim akvizicijama i projektima ova austrijska kompanija planira da se proširi na oko 140 lokacija.

IMMOFINANZ nastavlja širenje uspešnog STOP SHOP brenda ritejl parkova ulaskom na novo tržište zapadne Evrope – Italiju. Prva akvizicija koju je kompanija izvršila u ovoj zemlji je potpuno opremljeni Parco Fiore u severnoitalijanskom gradu San Fjor, sa oko 27.000 kvadrata prostora za iznajmljivanje. Ovaj objekat IMMOFINANZ je kupio za oko 35 miliona evra od međunarodne investicione banke Barings.

„Smatramo da će ulazak na italijansko tržište biti pokretač rasta za našu uspešnu evropsku STOP SHOP ritejl platformu. Sa populacijom od oko 60 miliona stanovnika, Italija je jedno od najvećih tržišta u Evropi. Obimna studija tržišta pokazala je da dostupne maloprodajne strukture u kombinaciji sa kupovnom moći i ponašanjem potrošača, pre svega u centralnoj i severnoj Italiji, stvaraju značajan potencijal za uspostavljanje modernih ritejl parkova pod brendom STOP SHOP. Naši planovi predviđaju 10 lokacija sa obimom ulaganja od oko 250 miliona evra do 2024. godine “, objasnio je Ditmar Rajndl, operativni direktor IMMOFINANZ-a.

IMMOFINANZ prepoznao je potencijal ovog tržišta u ranoj fazi i smatra da su ovakve investicije ekonomične i otporne na krizu, s obzirom na to da donose veoma dobre prihode u dužem vremenskom periodu.

„Poslednja kriza potvrdila je još jednom da su ritejl parkovi sa ponudom proizvoda za svakodnevnu upotrebu, odličnim saobraćajnim vezama i raznovrsnom kombinacijom brendova veoma popularni kako kod zakupaca, tako i kod potrošača. Italija nudi brojne mogućnosti, jer do sada nije imala ovako nešto u ponudi “, dodao je Rajndl.

Atraktivna lokacija

Novi ritejl park, koji će raditi kao STOP SHOP San Fjor, nalazi se 37 kilometara severno od Treviza i 60 kilometara severno od Venecije, u srcu regije Veneto i pokriva područje od oko 100.000 stanovnika.

Sa visokim ličnim dohotkom, regija Veneto jedna je od ekonomski najjačih u Italiji, a kupovna moć je znatno iznad proseka za zemlju, kao i za celu Evropsku uniju.

Objekat sa 1.500 parking mesta smešten je duž magistralnog puta koji vodi od Venecije do Udina i Tarvizija, kao i do Austrije. Ritejl park je izgrađen u dve faze tokom 2017. i 2019. godine i može se pohvaliti veoma atraktivnim spojem internacionalnih zakupaca, kao što su Takko, MediaWorld, Decathlon, Roadhouse Grill i Burger King i poznatih italijanskih brendova Mega (supermarket), Globo, Terranova (moda) i Casa Tua (nameštaj).

Energetska efikasnost

Ovaj maloprodajni park može se pohvaliti solarnim panelima koji su  u izgradnji i koji će javnu mrežu napajati zelenom električnom energijom, što je u skladu sa IMMOFINANZ zahtevima za održivošću na svim lokacijama. Kompanija je 2019. godine pokrenula projekat instaliranja solarnih panela u maloprodajnim parkovima STOP SHOP, a najveći se trenutno sprovodi u Austriji.

Najnovija akvizicija povećaće STOP SHOP portfolio na 109 lokacija (uključujući razvojne projekte) u 10 zemalja.

Podelite ovaj tekst: