Inovativni kateter tima Safe-Cath predstavnik Srbije u Kembridžu

Izabran pobednik prvog lokalnog IMAGINE IF! takmičenja za startape u oblasti zdravstva

SafeCath pobednik prvog ImagineIF! takmičenja u Srbiji

Safe-Cath tim pobednik je prvog ImagineIF! takmičenja za startape iz zdravstvenog sektora u Srbiji, koje u suorganizaciji sa Naučno-tehnološkim parkom Beograd i partnerstvu sa Health Tech Labom, realizuje Innovation Forum Cambridge. Pobedom na lokalnom takmičenju Safe-Cath je osvojio 2.000 evra finansiranja, mogućnost da učestvuje na globalnom ImagineIF! takmičenju na Univerzitetu u Kembridžu, kao i šestomesečno korišćenje laboratorijskog prostora u jednoj od globalnih prestonica ImagineIF! takmičenja, uključujući Beograd.

Safe-Cath tim osmislio je inovativni kateter, koji u odnosu na postojeća, predstavlja novo tehničko rešenje na tržištu, uz pomoć kojeg se sprečava transfer bakterija u sterilne delove urinarnog trakta.

”Urinarne infekcije su veliki problem u medicinskoj praksi i potrebna su nam nova rešenja kako bi se smanjio broj komplikacija. Dvadeset i prvi vek je vek za unapređenje medicine i naše rešenje doprinosi upravo tome, smanjujući u velikoj meri broj komplikacija izazvanih urinarnim infekcijama, a samim tim i broj pacijenata koji pate od takvih problema. Pobeda na lokalnom ImagineIF! takmičenju za nas je vetar u leđa, veliko iskustvo i mogućnost da se projekat privede kraju”, rekao je Boško Sremčević, član tima Safe-Cath.

IMAGINE IF! takmičenje i akceleratorski program sprovodi se sedam godina u različitim zemljama širom sveta, na tri kontinenta, a po prvi put u Srbiji, i nedavno je uvršten među 7 najboljih evropskih akceleratorskih programa u oblasti health-techa.  U prvom lokalnom ImagineIF! programu učestvovalo je 12 timova koji su u prethodnih mesec dana radili sa više od 40 mentora, a njih 8 prezentovalo je svoje poslovne ideje na pitch-u u Naučno-tehnološkom parku Beograd. O najboljem među njima odlučivao je stručni žiri, sastavljen od predstavnika struke i preduzetnika.

Globalno Imagine IF! finale biće održano 27. juna na Univerzitetu u Kembridžu.

Podelite ovaj tekst: