Инвеститори траже сигурност

Док средства циркулишу преко електронских граница и сливају се на рачуне швајцарских банака, вредност швајцарског франка расте у односу на друге валуте са којима се директно пореди

investitoriУз пораст тензије између Израела и Палестине која је прерасла у серију интензивних бомбардовања, инвеститори на глобалном плану су имали проблема да пронађу поуздану базу за свој капитал. У несигурним временима када тржиште акција, обвезница, фјучерса или робе скаче или пада у великим распонима, не постоји превише сигурних зона за очување а поготову увећање капитала. Неки од тих малобројних места су злато и швајцарске банке од којих обе фаворизују раст швајцарске валуте. Док средства циркулишу преко електронских граница и сливају се на рачуне швајцарских банака, вредност швајцарског франка расте у односу на друге валуте са којима се директно пореди.

Само у недељи закључно са 14. јулом франак је ојачао за 0,65 одсто у односу на европску заједничку валуту достигавши највишу цену у последњих пет недеља у односу на евро. Такође је и амерички долар наставио своје јачање у односу на евро, највише због трансфера средстава инвеститора који су затражили заштиту у најликвиднијој светској валути, а после избијања сукоба на Блиском истоку.

Нафта

Усред бомби које падају на Бејрут, терористичких акција на нафтовод у Нигерији, иранских махања песницом као и најновијим претњама из Северне Кореје трејдери енергената као и возачи широм света питају се зна ли се крај раста цене нафте? Дилери указују на то да ће цена од 80 долара по барелу доћи врло брзо, на шта су упозорили и лидери земаља Г8 на самиту прошле недеље, док се повећавају изгледи да цена достигне и троцифрени број. Аналитичари такође кажу да се цена нафте нарочито убрзала после конфликта између Израела и милитантне групе Хезболах, што може да се прошири на цео регион.

Упркос томе што ни Израел ни Либан не поседују значајну производњу нафте њихов сукоб може да доведе до геополитичке нестабилности на Блиском истоку, региону који је извор једној петини укупне производње нафте у свету.

Podelite ovaj tekst: