Сви воле сокове

Млађа популација, од 18 до 25 година, највише оцене дала је соковима компаније Fresh&Co, док потрошачи средње генерације и старији високе оцене дају неколицини произвођача: Књазу Милошу, Нектару, Hello и Пепси

sokЛето је главна сезона за индустрију сокова и безалкохолних напитака. Готово да нема породице која не конзумира освежавајуће безалкохолне напитке, као што готово да нема старосне границе за сокове. Пију их најмлађи, најстарији, жене и мушкарци, образовани и они без диплома, богати и сиромашни.

Судећи по истраживању агенције Фактор плус, потрошачи у Србији су прилично задовољни квалитетом сокова и безалкохолних напитака. Ово истраживање индекса задовољства потрошача (CSI) спроведено је пре неколико месеци и за домаћу индустрију сокова требало би да буде својеврстан индикатор за даље пословање, истичу главни менаџери Фактора плус Владимир Пејић и Предраг Лацмановић.
Разуме се, различите категорије потрошача различито и реагују, па је детаљнија анализа у CSI моделу показала да су жене задовољнији потрошачи сокова него мушкарци. Такође, уочљив је и тренд да су старији потрошачи задовољнији соковима него млађе генерације (CSI индекс у оквиру категорије потрошача од 18 до 25 година има вредност 79, а унутар сегмента потрошача старијих од 66 година вредност индекса је 84).

Ови подаци индиректно би могли да значе да су млађи људи као потрошачи захтевнији и „револуционарнији” од старијих и да је, уопштено гледано, теже задовољити све њихове захтеве. Занимљиво је, такође, да материјални статус потрошача није у значајној мери утицао на степен задовољства потрошача соковима. Наиме, унутар свих „финансијских разреда” потрошача, CSI индекс се кретао у распону од 80 до 81.

Једини, условно речено, изузетак од правила јесу потрошачи са најнижим финансијским приходима који су као потрошачи нешто задовољнији од осталих приходних категорија (индекс 82 за потрошаче са месечним приходима до 15.000 динара). И још један детаљ из анализе CSI: потрошачи са вишим образовањем, генерално, изражавају нижи степен задовољства соковима (и не само њима) од оних са нижим образовним профилом.

Podelite ovaj tekst: