ISKOSA GLEDANO: Svi laki na lake pare

Prethodnih su bogami dugih godina ofšor zone (pa i tzv. nevladine organizacije) van snage stavile zdrav razum da zdrav razum ne bi van snage stavio njih. I svi bi tako dugo, lepo, srećno u gluposti živeli da se nije desila ova teška, prvo finansijska pa onda sveobuhvatna ekonomska kriza, koja nikako da prođe.

Piše: Ruža Ćirković

Piše: Ruža Ćirković

Sad se ne mogu otvoriti novine u Nemačkoj, Francuskoj, Rusiji, pa i malo dalje od toga, a da sve ne pršti od prikaza, analiza i dokaza pogubnosti ofšor zona, egzotičnih ostrva i (izgubljenih) poreskih rajeva. Navodno je i onima, koji sve znaju najbolje, puklo pred očima da su ta egzotična ostrva preobraćena u poreske rajeve, praonice novca, mašine za neometano izvlačenje kapitala, skrovišta za papirnate finansijske operacije štetne po ceo svet. Sem za sebe same. Da svet, pa odjednom i bogati svet, koštaju brat-bratu oko 200 milijardi dolara izgubljenih poreskih prihoda godišnje. Ta su navodno ostrva jedan od glavnih uzročnika svetske finansijske krize, na njima su vešto prikrivani oni hipotekarni američki krediti od kojih je sve ovo zlo počelo, a zaglavilo se baš u našem susedstvu – Evropi.

I da ni jada ne bude premalo, rajeva je u međuvremenu nastalo toliko da se više ni prebrojati ne mogu. Svako, kome se samo zato prilika pružila, poželeo je da bude raj. A pre nego što se za raj kvalifikuješ zgodno je da budeš mali, skrajnut, vodom izolovan, slabo nastanjen, bez velikih javnih troškova, administracije i pravila, da jednom rečju budeš, na ovaj ili onaj način, diskretno ostrvo. Neprikladno za razvoj neke proizvodnje. Ali baš i ne mora. Možeš da budeš i Austrija, Holandija ili Švajcarska. Tako je: Austrija i Holandija, i ja sam se iznenadila. A baš nisam ni morala: kako su Austrija, pa i Holandija po pravilu najveći investitori u ovom našem regionu? Ali, da ne dangubim: Možeš da budeš Luksemburg.

Možeš da budeš Malta. Ili Lihtenštajn, Andora, San Marino, Monako… Možeš da budeš usred EU ili usred Evrope, a da si opet takvo rajsko mesto za pranje para i utaju poreza da se mnogima pričinjavaš baš zdravo egzotično. Ali pre svega, mora da ti se dozvoli da to budeš. Jer htela je svojevremeno i Milova Crna Gora da bude Kipar, kad već Kipar mora u EU, pa joj se nije dalo. Na nesreću, baš u crnogorskom nedosanjanom poreskom raju rešili pare da kriju američki bankari. Prema informacijama iz crnogorskih opozicionih krugova, niklo par stotina američkih banki-kćerki, pa Amerikanci odmah izdali zapovest: zatvaraj. Pre nego je otvoreno.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • SA LONDONSKOG MEDIJA FORUMA ZA SOCIJALNE MREŽE – SOCIAL MEDIA WORLD FORUM: Strategija digitalnog nastupa
 • DOPRINOS RAZVOJU DRUŠTVENE ZAJEDNICE: Nagrade za društveno odgovorno poslovanje
 • Šesti rođendan Dunav dobrovoljnog penzijskog fonda: Imovina fonda 7,2 milijarde dinara
 • INICIJATIVE ZA OSNAŽIVANJE ŽENA U BIZNISU: Žensko preduzetništvo osnova razvoja
 • O JEDNOM OD NAJSNAŽNIJIH MOTIVACIONIH FAKTORA: Potraga za smislom na radnom mestu
 • POSLE IZLASKA HRVATSKE IZ CEFTA I ULASKA U EU: Povlašćeni uslovi za TDR?
 • URUČENO TRADICIONALNO PRIZNANJE RTV STUDIO B: Doktorki Mileni Jauković nagrada “Najbeograđanin”
 • ACTAVIS UPOZORAVA DA JE SRBIJA NESLAVNI ŠAMPION PO BOLESTIMA SRCA: I ove godine napravite „Korak za srce“
 • MK MOUNTAIN RESORT DOBITNIK PRESTIŽNOG PRIZNANJA “BEST BUSINESS DESTINATION”: Najbolja kongresna destinacija
 • PREDSTAVLJEN PROJEKAT “PROMOCIJA EKOTURIZMA I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE VLASINSKOG JEZERA”: Vlasina – budući srpski turistički hit
 • NOVA GENERACIJA LIDERA U SRBIJI: Uspeh kao jedina opcija
 • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (13): Strategija pozicioniranja
 • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (3): Kako zadržati radnike
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2013.
Podelite ovaj tekst: