ISTRAŽIVANJE IMMOFINANZ-a: Kupovne navike potrošača se nisu značajno promenile tokom pandemije

Koncept ritejl parka izvanredno je funkcionisao i tokom pandemije, tako da je austrijska kompanija nastavila širenje svog brenda ritejl parkova u Srbiji i izvršila akviziciju četiri nove nekretnine u Leskovcu, Šapcu, Somboru i Zaječaru. Srpski STOP SHOP portfolio sada uključuje 14 ritejl parkova.

Gerald Grüll

Prema rezultatima istraživanja kupovnih navika potrošača tokom pandemije virusa COVID-19, koje je sproveo vodeći investitor u oblasti komercijalnih nekretnina na tržištu Centralne i Istočne Evrope – IMMOFINANZ, pandemija nije imala uticaj na kupovne navike 23,9 odsto ispitanika, dok je 63,6 odsto njih reklo da je pandemija imala mali ili umereni uticaj.

Onlajn anketa, koja je obuhvatila 1001 učesnika, pokazala je da navike potrošača nisu u velikoj meri promenjene, a kada je reč o najvećem vlasniku i operateru ritejl parkova na tržištu CIE – ovo je podržano činjenicom da se broj posetilaca u STOP SHOP-ovima širom Srbije brzo vratio na nivo pre krize.

Gerald Grüll, direktor maloprodaje u IMMOFINANZ-u, objašnjava da je jedan od razloga za ovaj ishod posvećenost ritejlera pružanju veće sigurnosti svojim potrošačima.

„Čak i tokom neizvesnog vremena tokom pandemije, naši ritejl parkovi su ostali sigurna mesta za kupovinu, sprovodeći sve neophodne bezbednosne mere. Ovo je zvanično potvrdio Centar za bezbednu kupovinu, nezavisna kompanija iz Švedske koja procenjuje sigurnost šoping centara i ritejl parkova širom sveta“, kaže Grüll.

Upoređujući period pre pandemije i sada, većina ispitanika sprovedenog istraživanja rekla je da su njihove navike u kupovini ostale uglavnom iste i kada je reč o iznosu novca koji troše, a oni koji su izjavili da su trošili manje novca nego inače, kao glavni razlog navode niže prihode. Kao najveći investitor u razvoj ritejl parkova u ovom regionu, IMMOFINANZ je primetio rastuću svest potrošača o cenama proizvoda tokom teškog ekonomskog perioda, što je dovelo do toga da su diskonti bili posebno uspešni. Ali najveći benefit za potrošače je to što STOP SHOP nastavlja da nudi široku paletu proizvoda po povoljnim cenama u odnosu na kvalitet, ostajući savršeno mesto za porodice koje vode računa o cenama.

Ritejl parkovi su sigurno dobili više pažnje nego pre pandemije, i to ne samo pažnju javnosti, već i međunarodnih investitora koji iz dobrih razloga pokazuju veće interesovanje, po mišljenju Grülla.

„Naši ritejl formati uključuju niske troškove zakupa i operativne troškove za zakupce. Osim toga, ritejl parkovi omogućavaju posetiocima da uđu u prodavnice direktno sa parkinga, pa je tako manja šansa da se prave velike gužve. Sve ovo čini ritejl parkove atraktivnijim u poređenju sa drugim mogućnostima za investiranje u ovom području“, navodi i dodaje da investitori uvek gledaju prinose, prihode i druge finansijske pokazatelje.

„Trenutno na tržištu postoji velika likvidnost, a investicione alternative su retke na polju komercijalnih nekretnina. Zato se potražnja za ritejl parkovima povećala. Za sada region CIE nudi najatraktivnije prinose i cene u ritejl sektoru“, naglašava Grüll.

IMMOFINANZ je ostao otvoren za nove mogućnosti,  pošto je koncept ritejl parka izvanredno funkcionisao čak i tokom pandemije, tako da je austrijska kompanija nastavila širenje svog brenda ritejl parkova na ovom tržištu i izvršila akviziciju četiri nove nekretnine u Leskovcu, Šapcu, Somboru i Zaječaru. Srpski STOP SHOP portfolio sada uključuje 14 ritejl parkova.

Podelite ovaj tekst: