Istraživanje sajta NajStudent.com o studentskim navikama

Tokom januarskog ispitnog roka na sajtu NajStudent sprovedeno je istraživanje o studentskim navikama, na uzorku od 1300 studenata.

Najveći broj studenata živi o trošku roditelja

Oko 35 odsto ispitanih studenata u potpunosti finansiraju roditelji i porodica, dok je među njima sedam odsto zaposlenih koji se samostalno izdržavaju tokom studija. Četvrtina ispitanika kombinuje pomoć roditelja sa nekim honorarnim poslom, gotovo isti broj studenata (25,74 odsto) dopunjuje studentski budžet kreditima/stipendijama, dok isključivo od ovih studentskih primanja živi njih oko šst odsto posto. Procenat studenata zaposlenih sa punim radnim vremenom (40 sati nedeljno) se povećava sa oko sedam odsto na osnovnim, 15 odsto na Master, MBA ili specijalističkim do oko 35 odsto na doktorskim studijama.

Prema ovom uzorku, najveći broj ispitanika živi u stanu roditelja, ili sopstvenom stanu, a procenat onih koji stanuju u studentskom domu, najveći je kod studenata master, MBA i specijalističkih studija.

Sve manje kampanjaca

Najveći broj studenata ispite sprema 1-2 nedelje i mesec dana pre ispita. U odnosu na 2015 godinu manji broj studenata je rekao da uči nekoliko dana pre ispita (≈15 na prema ≈36 odsto u 2015). Za većinu (≈80 odsto) dužina spremanja ispita zavisi od težine gradiva. Veći broj studenata na postdiplomskim studijama uči kontinuirano tokom semestra u odnosu na one na osnovnim studijama.

Više nisu noćne ptice

Slično istraživanju iz 2015, najveći broj studenata uči tokom dana – oko 60 odsto ispite sprema pre podne ili popodne, a oko 36 odsto studenata ispite sprema noću. Čak 40 odsto je odgovorilo da uči „po ceo dan“, oko 10 odsto kada im obaveze dozvole, a oko 30 odsto je navelo da nemaju određeno vreme kada spremaju ispite.

Uvek „fali jedan dan“

Kao i u 2015, bez obzira koliko uče, većini studenata i dalje “fali jedan dan“, ali je sada procenat znatno manji (≈50 odsto) u odnosu na 2015 (73 odsto). Oko 45 odsto studenata na ispite izlazi neovisno o tome koliku su spremni, a skoro tri odsto priznalo je da prepisuje na ispitima. Najveći broj je naveo da se trude da ispite spreme najbolje što mogu.

Podelite ovaj tekst: